Ratcatcher (1999)

Rotanpyydystäjä
Ohjaaja: 
Lynne Ramsay
Henkilöt: 
William Eadie, Tommy Flanagan, Mandy Matthews
Maa: 
GB/Ranska
Tekstitykset: 
svensk text
Kesto: 
90 min
Teemat: 
LYNNE RAMSAY
SCOTLAND THE WHAT?
Ohjaaja Lynne Ramsayn ensimmäinen pitkä elokuva Ratcatcher (1999) on raaka mutta poeettinen elokuva köyhästä pojasta, joka elää syyllisyyden ja haaveiden ristipaineessa vuoden 1973 Glasgow’ssa kansallisen jätelakon aikaan.

1970-luvun alussa Glasgow’ssa oli jätehuoltolakko, joka aiheutti ymmärrettävästi varsin paljon käytännön ongelmia. Lynne Ramsay loistavat arvostelut saanut elokuva sijoittuu noihin viikkoihin päähenkilönään 12-vuotias James (William Eddie). Jätekasat antavat perustan kasvavalle rottakannalle, mutta Jamesille se ei ole elämän tärkein haaste, sillä hänen on selviydyttävä tilanteesta, jossa hänen kaverinsa hukkuu. Vaikka se on vahinko, syyllisyys ja tuska on suurta.

Ohjaaja Lynne Ramsayn esikuvia ei tarvitse etsiä kaukaa. Nokkelimpiin vertauksiin kuuluu se New York Timesin arvostelijan laukaus, että Rotanpyydystäjä on ”400 kepposta, jonka on ohjannut Ken Loach”. Niin tai näin, esikuvat ovat arvostettavia, mutta Ramsaylla on paljon omaakin annettavaa.

Rotanpyydystäjä on näyttelijöiden elokuva: lukuun ottamatta pääosan nuorta poikaa, jolla on oma salaisuutensa, muut näyttelijät ottavat osaa realismin nimiin laskettavassa tarinassa avoimin mielin. Pääosan pojalla on sen sijaan käsiteltävänään mysteeri ja yksi niistä on se kotikonnuilta löytyvä törkyinen kanava, johon kaveri pääsi hukkumaan. Mysteerit ja vaarat kiehtovat nuoria. Ramsay panostaa eri tunnetilojen esittämiseen ja näyttelijöiltä onnistuvatkin nopeat mielentilan muutokset erinomaisella tavalla. Niihin mahtuu myös neutraaleja positiivisia hetkiä, kun perhe etsii unelmiensa asuntoa ja sen myötä muutosta karuun arkeen.

Elokuvan ääniraita on musiikiltaan minimaalinen ja korostaa kertomuksen unenomaista etenemistä upeasti. Tästä saadaan tuntumaa jo elokuvan alkumetreillä pojan ja verhon leikissä.

– Jari Sedergren 2017