Voi veljet, missä lienet? (2000)

O Brother, Where Art Thou?
Ohjaaja: 
Joel Coen
Henkilöt: 
George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Ethan Coen • kuvaus Roger Deakins • musiikki T-Bone Burnett
Maa: 
USA/Ranska/GB
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
108 min
Teemat: 
COEN-VELJEKSET 2000-2016
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Coenin veljesten Voi veljet, missä lienet? (2000) on piruileva kunnianosoitus Preston Sturgesin komediaklassikolle Sullivan’s Travels. Sankarikolmikko (George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson) pakenee kahlejengistä 1930-luvun pula-ajan Mississipissä ja aloittaa odysseian kotiin päin bluegrassin soidessa.

Coenin veljesten aurinkoisin elokuva Voi veljet, missä lienet? on letkeästi soljuva, populaarikulttuurista komiikkansa ammentava sitaattivyöry, jonka perusteemana on miesten erilaisten unelmien ja todellisuudeksi kutsutun kierosilmäisten karavaanin välinen kilpailu. Tarina perustuu väljästi Homeroksen Odysseia-eepokseen, jonka tapahtumat on siirretty 1930-luvun Mississippiin. Terävän satiirinsa kohteeksi Coenit asettavat tällä kertaa yhdysvaltalaisen yhteiskunnan poliittisen pelin ja salaseura Ku Klux Klanin. Elokuvan esikuvana on selvästi ollut ohjaaja Preston Sturges ja hänen hullun surumielinen komediansa Nauru kahleitten takana (Sullivan's Travels, 1941). Siinä viihteen tekemiseen kyllästynyt ohjaaja laittautuu kansan pariin vain lantti taskussaan ja joutuu oitis työleirille.

1930-luvun ajankuva on visuaalisesti täydellisen uskottavasti toteutettu. Elokuvan värisävyt on digitaalisesti jälkikäsitelty seepianväreihin ja kuvia on myös tahallaan poltettu puhki. Kaunis värimaailma tukee loistavasti teoksen lämmintä tunnelmaa ja leppoista ajankuvaa. T-Bone Burnettin kokoama soundtrack yhdistää taidokkaasti amerikkalaista kansanmusiikkia, erityisesti bluegrassiä ja negrospirituaaleja, luoden elokuvaan lisää tyyliä, hupaisuutta sekä hienoa ajankuvaa. Soundtrack palkittiin ansaitusti Grammy-palkinnolla vuonna 2002.

Monet Coenien aiemmista elokuvista tutut vakiokasvot, kuten John Goodman kyklooppimaisena kauppamiehenä ja John Turturro äksyilevänä Petenä, antavat rooleissaan herkullisen esityksen. Mainio on myös uskollista, kosijoiden kiusaamaa Penelopea tulkitseva Holly Hunter. Sliipatun teatraalisessa pääroolissa nähtävän George Clooneyn näyttelijäsuoritus nosti miehen arvostusta merkittävästi.

Voi veljet, missä lienet? -elokuvan kiistattomia avainjaksoja ovat koomisen ja vakavan, naurun ja kuoleman leikkauspisteet. Jari Rantala tiivisti arviossaan elokuvan herättämiä tuntoja seuraavasti: "Vanhan Hollywoodin perinne hengittää hallitussa kerronnassa, joka pelaa täydellisesti tarinan ja henkilöhahmojen ehdoilla. Visuaalinen rikkaus, upeat oivallukset sekä vankkumaton komiikan taju siivittävät elokuvan täydellisyyttä hipovaan katselukokemukseen."

– Otto Suuronen 18.6.2008 eri lähteiden pohjalta