Miljoonan dollarin hotelli (1999)

The Million Dollar Hotel
Ohjaaja: 
Wim Wenders
Henkilöt: 
Jeremy Davies, Milla Jovovich, Mel Gibson
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
122 min
Teemat: 
PARHAAT INDIE-SOUNDTRACKIT
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Bono tuotti soundtrackin käsikirjoittamaansa draamaan Miljoonan dollarin hotelli (Million Dollar Hotel, 2000). Wim Wendersin ohjaama elokuva kertoo ihmiskohtaloista hotellissa Los Angelesissa.

Bono keksi elokuvan idean alun perin vuonna 1987 kuvatessaan musiikkivideota kappaleeseensa “Where the Streets Have No Name”. Kurjassa hotellissa asuneen miehen (Tim Roth) hypättyä katolta hänen isänsä, joka on mediamiljardööri, pyytää FBI:tä selvittämään kuolemantapauksen. Etsivä Skinnerin (Mel Gibson) aloittaessa tutkimukset joukko hyvin erilaisia ihmisiä kohtaa toisensa, mukaan lukien Tom Tom (Jeremy Davies), joka on ihastunut Eloiseen (Milla Jovovich).

Mel Gibson toimi vastoin odotuksia ottaessaan Miljoonan dollarin hotellin Icon-yhtiönsä tuotettavaksi (Bruce Davey edustaa Gibsonia tuotannossa) ja omaksuessaan Skinnerin hahmon, joka on parodiaa hänen toimintasankareissaan. Ehkäpä lempeän unenkaltainen lähestymistapa oli hänelle toivottua vaihtelua, samoin epäsuora murhamysteerin kuvaus, jossa henkilöhahmot ovat keskeisiä ja juoni sivuseikka. Suoraviivainen toiminta puuttuu, ja Skinnerin on tyydyttävä tarkkailemaan kaaosta ympärillään.

Wendersin koko mielenkiinto keskittyy hotellissa majaileviin luusereihin, jotka ovat vain askeleen päässä kodittomuudesta. He ovat vihaisia ja turhautuneita, ja heitä esittää melkoinen näyttelijäkaarti, joihin kuuluvat Bud Cort, Jimmy Smits, Tom Bower, Tito Larriva, Richard Edson, Gloria Stuart ja Amanda Plummer.

Wendersin rakkaussuhde Los Angelesiin on monimutkainen. Hän avaa elokuvansa upealla helikopteriotoksella kaupungin keskustasta ja sen loisteliaasta, rikkautta säteilevästä siluetista. Hitaasti kuvaaja Phedeon Papamichael tuo kameransa maan tasalle, entisen loistonsa menettäneen Million Dollar Hotelin katolle. Wenders ei enää tuo esiin kaupungin glamouria vaan tarkastelee hellästi sen lohkeilevaa katukiveystä.

Juureton Tom Tom valitsee Skinnerin sankarikseen. Epäiltyjen joukkoon kuuluu vannoutunut Beatles-fan (Peter Stormare). Wenders kuvaa Tom Tomin mielen levottomuutta elokuvan keinoin. Hänen huomiokykynsä terävöityy vain, kun näköpiiriin tulee Eloise. Tämä vaeltaa hotellin käytävillä mukanaan kirjoja kuten Sadan vuoden yksinäisyys.

Miljoonan dollarin hotelli kuuluu niihin Wendersin elokuviin, joissa on huippuluokan soundtrack. Musiikista vastaavat Bono, Jon Hassell, Daniel Lanois ja Brian Eno. Elokuvasta julkaistu soundtrack-cd on aarre.

– Elvis Mitchellin arvostelua hyväksikäyttäen (The New York Times, 2.2.2001) AA 29.9.2017