Georgica (1998)

Ohjaaja: 
Sulev Keedus
Henkilöt: 
Evald Aavik, Mait Merekulski, Ülle Toming
Lisähenkilöt: 
kuvaus Rein Kotov
Maa: 
Viro
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
109 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
35 mm
Lisätieto: 
vieraana Sulev Keedus
Sulev Keedusin Georgican (1998) pääjuoni tapahtuu neuvostotukikohdassa yksinäisellä saarella. Se on filosofinen eksistenssidraama, yksi kaikkien aikojen Top 10 -elokuvista Virossa.

Vieraana elokuvan ohjaaja Sulev Keedus.

***

Sulev Keedus on eräs merkittävimpiä henkilöitä virolaisessa auteur-elokuvassa. Kriitikot ovat kiinnittäneet huomiota hänen elokuviensa yhtenäiseen estetiikkaan ja tematiikkaan, joka viittaa hänen keskeiseen rooliinsa elokuvanteon kollektiivisessa prosessissa. Georgica (1998) on hänen toinen pitkä elokuvansa, runollinen ja symbolinen kuvaus miehitetystä sodanjälkeisestä Virosta, kotimaansa menettämisestä sekä menneisyyden, muistojen ja epävarman tulevaisuuden kohtaamisesta.

Tarina kerrotaan vanhan miehen Jakubin ja nuoren pojan Maecenasin välisen suhteen kautta. Maecenas on menenettänyt puhekykynsä trauman takia ja hänet on lähetetty Jakubin luokse parannettavaksi. Jakub teki aikaisemmin lähetystyötä Afrikassa, mutta nyt hän elää yksin autiolla saarella, jota neuvostoarmeija käyttää harjoitusmaalina. Hänen tehtävänsä on tarkkailla yöllisiä pommituslentoja ja raportoida niiden tulokset. Hänen tarkkailuasemansa on raunioituneen kirkon torni, jossa Jakub säilöö rehua. Kirkossa on mehiläispesiä ja urku jolla Jakub soittaa ja laulaa hymnejä samalla kun poika työskentelee. Kotonaan vanhassa lentokonehangerissa Jakub kääntää Vergiliuksen “Georgicaa“ latinasta swahiliksi, jotta hän viedä sen Afrikkaan masai-kansalle. “Ja sitten koittaa ilo... ja rauha... ja rikkauskin.

Vergiliuksen Georgica (“Maanviljelijän työt“, 39-27 eKr), runoelma maanviljelystä ja karjankasvatuksesta, jakaa elokuvan extra-diegeettisellä tasolla neljään eri kirjaan, mutta samalla se on läsnä myös diegeettisellä tasolla, kun Jakub etsii pelastusta kääntämällä runoelmaa swahiliksi. Näiden kahden tason synteesin kautta Georgica tulee myös elokuvan keskeiseksi symboliseksi kehykseksi.

- Katre Pärnin, Suleva Keedus, Eesti Film. Estonian film. 1991-1999 ja muiden lähteiden mukaan