Woman at War (2018)

Kona fer í stríð
Ohjaaja: 
Benedikt Erlingsson
Maa: 
Islanti, Ranska, Ukraina
Tekstitykset: 
suom. tekstit / svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
100 min
Teemat: 
LUX FILM DAYS
Kopiotieto: 
DCP
Lisätieto: 
Vapaa pääsy. Liput lunastettava etukäteen Orionin kassalta, lippurajoitus maks. 5 lippua / asiakas. Liput tulevat jakoon Orionissa ti 16.10. klo 16.30.
Esikoisohjauksellaan Of Horses and Men (2014) hurmannut islantilainen Benedikt Erlingsson palaa upealla tarinalla guerilla-sankarittaresta Hallasta. Viisikymppisellä kuoronjohtajalla on missio: pelastaa maailma. Niinpä hän repii salaa alas maisemaa pilaavia voimalinjoja. Vuosia sitten jätetty adoptiohakemus saa kuitenkin yllättäen vastauksen, ja pieni tyttö Ukrainassa odottaa Hallaa äidikseen. Mitä kaikkea yksi nainen voi maailmassa pelastaa? Mukana on jälleen mustaa huumoria ja saarivaltiolle ominaista outoutta, mutta tarina on poliittinen ja äärimmäisen ajankohtainen.

Badass-sankari meidän ajallemme? Tässä hän on! Viisikymppinen Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) on kaupunkilaiselämässä kuoronjohtaja, maaseudulla guerrilla-ekosoturi ristiretkellä Islantiin tunkevia energiayhtiöitä vastaan. Nuolella, jousella ja sahalla hän repii alas maisemaa pilaavia voimalinjoja. Poliisit eivät osaa epäillä hiirulaismaista Hallaa vaan pidättävät epäonnisen turistin. Ulkomaisten sijoittajien innon hiipumisesta huolestuva hallitus kiristää jahtia, ja Halla vastaa samalla mitalla. Sodan keskelle saapuu vastaus vuosien takaiseen hakemukseen: Hallaa odottaa Ukrainassa pieni adoptiotyttö. Mutta voiko hän pelastaa sekä maailman että lapsen? Sitä ihmettelee myös taustakuorona tapahtumia kommentoiva muusikkojoukko.

Islantilaisen elokuvan uuden aallon kärkinimi Benedikt Erlingsson hurmasi R&A-yleisön ja katsojat kautta maailman esikoisohjauksellaan Of Horses and Men (R&A 2014). Cannesin La Semaine de la Critique -sarjassa maailmanensi-iltansa saanut Woman at War on taattua Erlingssonia, esikoista vielä komeammalla paletilla. Hienosta kuvauksesta vastaa jälleen Bergsteinn Björgúlfsson. Polttavan ajankohtainen poliittinen tarina on toteutettu mustalla huumorilla ja peri-islantilaisella outoudella. Rakastettavat hahmot hurmaavat katsojan, johtotähtenään huikean kaksoisroolin tekevä Geirharðsdóttir.

– Anna Möttölä R & A -festivaalin katalogissa 2018