STYX (2018)

Ohjaaja: 
Wolfgang Fischer
Maa: 
Itävalta, Saksa
Tekstitykset: 
suom. tekstit / svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
94 min
Teemat: 
LUX FILM DAYS
Kopiotieto: 
DCP
Lisätieto: 
Vapaa pääsy. Liput lunastettava etukäteen Orionin kassalta, lippurajoitus maks. 5 lippua / asiakas. Liput tulevat jakoon Orionissa ti 16.10. klo 16.30. Näytös järjestetään yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa.
Saksalainen lääkäri Rike (Susanne Wolff) joutuu Afrikan rannikolla purjehtiessaan myrskyn kouriin. Hän selviää myrskystä, mutta muutaman sadan metrin päässä odottaa toinen merihädässä oleva laiva, täynnä pakolaisia. Rannikkovartioston apu viipyy epäilyttävän kauan, ja Rikeä on kielletty olemaan lähestymättä laivaa. STYX on riipivä elokuva moraalista, sekä etenkin yksilön valinnoista suhteessa viranomaisten käskyihin. Se palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla muun muassa ekumeenisen tuomariston palkinnolla.

Saksalainen lääkäri Rike (Susanne Wolff) on aina haaveillut näkevänsä Ascension-saaren, eikä voisi kuvitella parempaa lomaa kuin mitä on purjehdusmatka Afrikan länsirannikkoa myötäillen etelään. Ennen Cap Verdeä hän kuitenkin joutuu myrskyn riepoteltavaksi, ja kun taistelun jälkeen kaikesta on selvitty uuteen päivään, naapurissa ajelehtii laiva täynnä pakolaisia.

Nuori poika (Gedion Oduor Wekesa) ui viimeisillä voimillaan Riken purjelaivan luo. Rike auttaa hätää kärsivää ja ottaa yhteyttä rannikkovartiostoon. Apua ei kuitenkaan – täysin selittämättömällä tavalla – tule. Rikea on ehdottomasti kielletty ottamatta yhteyttä pakolaislaivaan, jossa on paljon lapsia.

Berliinin elokuvajuhlilla ekumeenisen tuomariston palkinnolla palkittu Styx kysyy ihmisen velvollisuudesta auttaa lähimmäistään, toista ihmistä, vaikka viranomaiset sen kieltäisivät. Mihin asti auttajan voimavarat riittävät. Mitä yksilö, tässä Rike, voi tehdä lääkärinä ja mitä ei.

Benedict Neuenfelsin kuvaustyyliä on luonnehdittu dokumentaariseksi. Se antaa elokuvan tapahtumille realistisen tunnun, joka ei aina tunnu mukavalta.

– Jari Sedergren hyödyntäen Johanna Siikin esittelyä R & A -festivaalin katalogissa 2018