Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto III

Ohjaaja: 
Walt Disney
Maa: 
Yhdysvallat
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
S
Kesto: 
50
Teemat: 
HELSINGIN JUHLAVIIKOT
Kopiotieto: 
35 mm
Helsingin Juhlaviikkojen aikaan Orionissa vietetään sunnuntaisin Lasten Leffasunnuntaita, mikä tarkoittaa erikoisohjelmaa lapsille ja heidän vanhemmilleen. Tämän vuoden Lasten Leffasunnuntaissa nähdään Disney-elokuvien kimara 1930–40 -luvuilta, sankareina Mikki, Aku, Hessu, Pluto, Minni, Tiku ja Taku sekä Tupu, Hupu ja Lupu. Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita maalla, merellä ja ilmassa. Elokuvat ovat aiemmin arkistoteatterissa esittämättömiä 35 mm:n filmikopioita.

Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto III -näytöksessä esitetään seuraavat lyhytelokuvat:

LITTLE HIAWATHA (Pikku Hiawatha), 1937. Silly Symphonies. Ohjaus: David Hand. Ensiesitys 15.5.1937. Disneyn pikku Hiawathan ainoa esiintyminen piirroselokuvissa.

 

THE VILLAGE SMITHY (Aku kyläseppänä), 1942. Aku Ankka. Ohjaus: Dick Lundy. Ensiesitys 16.1.1942.

THE GOLDEN EGGS (Kultamunia), 1941. Aku Ankka. Ohjaus: Wilfred Jackson. Ensiesitys 7.3.1941.

PLUTO, JUNIOR (Pluto Junior), 1942. Pluto. Ohjaus: Clyde Geronimi. Ensiesitys 28.2.1942. Pluton pennun ainoa esiintyminen.

IN DUTCH (Pluto maitokuskina), 1946. Pluto (ja Tiina). Ohjaus: Charles Nichols. Ensiesitys 10.5.1946.

TEST PILOT DONALD (Aku koelentäjänä), 1950, 7 min. Akun testilentokone törmää Tikun ja Takun puuhun.

OUT ON A LIMB (Puutarhuri-Aku), 1950. Aku Ankka (mukana Tiku ja Taku). Ohjaus: Jack Hannah. Ensiesitys 15.12.1950.

THE FLYING SQUIRREL (Siipiorava), 1954. Aku Ankka. Ohjaus: Jack Hannah. Ensiesitys 12.11.1954. 

DON'S FOUNTAIN OF YOUTH (Akun nuoruudenlähde), 1953. Aku Ankka. Ohjaus: Jack Hannah. Ensiesitys 30.5.1953.

"Aina kun Akun kulmakarvat alkavat kurtistua ja hänen kupristunut jalkansa koputtaa maata yleisöä kutkuttaa mieluisa odotus tulevasta raivonpuuskasta. Kukaan ei ole osannut raivota elokuvissa niin hauskasti kuin Aku" (Richard Tobin, 1935)

Vaikka Mikki Hiiri on Disney-tuotannon tunnushahmo Aku Ankka on esiintynyt useammissa elokuvissa kuin Mikki. Disney itse muisteli Akun syntyä: "Aku Ankka sai alkunsa vuonna 1934, kun loimme hahmon, joka sopisi ääneen, joka oli herättänyt huomiotani pari vuotta aikaisemmin. Aku esiintyi ensi kerran pikkuosassa elokuvassa THE WISE LITTLE HEN mutta kohosi koko tarinan kiinnostavimmaksi hahmoksi. Häntä ei kerta kaikkiaan voinut pidätellä. Ja yleisö otti hänet lopullisesti omakseen hänen toisessa elokuvassaan ORPHAN'S BENEFIT. Hänen hirmuiset raivokohtauksensa, hänen voimattomuutensa vastoinkäymisissä, hänen tehottomat vastalauseensa hänen joutuessaan ns. vääryyden kohteeksi vaikka onkin itse syypää vaikeuksiinsa - kaikki tämä on tehnyt hänestä yleisön suosikin".

Aku Ankan ääni oli peräisin Clarence "Ducky" Nashilta. Nash oli kiertänyt maata ja esiintynyt radiossa hassuilla äänillä puhuvana esiintyjänä kun Walt Disney kuuli sattumalta hänen shownsa vuonna 1932. "Tuo mieshän puhuu kuin ankka", Walt sanoi. "Tätä pitää kuulla lisää". Disneyn sisärenkaaseen kuuluva Wilfred Jackson pyysi Nashin koe-esiintymiseen. "En ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi miten ankan äänellä voi raivota tai nauraa, mutta kun Walt ehdotti sitä, huomasin, että pystyin siihen. Mitä enemmän harjoittelin, sitä enemmän ankan ääni kehittyi" (Nash).

Aku Ankan ensimmäisiä piirtäjiä olivat Art Babbitt ja Dick Huemer, mutta eniten hänen varhaiseen hahmotteluunsa vaikutti Fred Spencer. Disneyn ja Spencerin miettiessä miltä Clarence Nashin ääneen sopiva hahmo voisi näyttää Walt sanoi Spencerille: "Tee siitä ankasta vähän koppava. Ja koska hän on ankka joka pitää vedestä, miten olisi jos annettaisiin hänelle merimiesvaatteet?"

– John Grantin mukaan (Encyclopedia of Walt Disney's Animated Characters, 1987) AA 1991

Katso myös:

Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto I
Pääosissa Mikki, Aku ja Pluto II