Seminaari: Japanese Animation Before Anime

Teemat: 
JAPANILAINEN ANIMAATIO ENNEN ANIMEA
Lisätieto: 
Järjestää Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos ELO/Aalto-yliopisto ja KAVI • puhujana Jennifer Baker • koko päivän seminaari japanilaisesta animaatiosta ennen animea • lounastauko klo 12–13 • luennon kieli on englanti • vapaa pääsy
Animesta on tullut hillittömän suosittu ja ahkerasti tutkittu globaalin elokuva- ja tv-kulttuurin ilmiö. Mutta anime on vain yksi ja melko uusi japanilaisen animaation osa-alue. Sen juurethan ovat 1960-luvulla – ja sitä edelsi puoli vuosisataa japanilaista animaatiota!

Tri Jennifer Barker, joka veti “pörröisen avantgarden” mestariluokan Sodankylän Elokuvajuhlilla vuonna 2017, on tutkinut japanilaisen animaation varhaishistoriaa perinpohjaisesti. 17.1. Aalto-yliopiston Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen sekä KAVIn järjestämällä päivän mittaisella luentokurssilla hän johdattelee opiskelijoita ja uteliaita cinefiilejä japanilaisen animaation varhaisiin loistosaavutuksiin.

Barker kertoo Yasuji Muratan ja Noburo Ofujin kaltaisista varhaisista mestareista sekä omaa luokkaansa olevasta taiteilijasta, joka muutti koko kulttuurin 1960-luvulla: Osamu Tezukasta. Barker esittelee yhdysvaltalaisen animaation, kuten Otto Messmerin Felix-kissan, vaikutteita: miten ne omaksuttiin ja muutettiin joksikin ainutlaatuiseksi. Hän osoittaa, miten populaariviihteen parhaimmisto ja avantgardistiset kokeilut sulautuivat yhteen.

Jennifer Barker on myös paikalla su 14.1. klo 16 kuratoimassaan Animoitu pörröavantgarde -näytöksessä.