Missä on ystävän talo? (1987)

Khaneh-ye dust kojast?/Var är min väns hus?
Ohjaaja: 
Abbas Kiarostami
Henkilöt: 
Babak Ahmadpour, Ahmad Ahmadpour
Maa: 
Iran
Tekstitykset: 
dansk tekst / suom. tekst. (E)
Ikäraja: 
S
Kesto: 
83 min
Teemat: 
ELOKUVA JA PSYYKE
Kopiotieto: 
35 mm
Vuonna 1969 Abbas Kiarostami perusti elokuvaosaston Kanoon-nimiseen lasten ja nuorten henkisen kehityksen keskukseen Teheranissa. Missä on ystävän talo? (1987) oli kansainvälinen läpimurto. Koulupoika haluaa auttaa toveriaan, joka ei ole tehnyt läksyjään: näin yksinkertaisesta aiheesta kasvaa elämän oppitunti. Elokuvalle nimen antaneessa Sepehrin runossa ystävä tarkoittaa Jumalaa.

Abbas Kiarostamin (s. 1940 Teheranissa) tausta on erittäin monipuolinen: hän on sekä kuvataiteilija, graafikko, valokuvaaja, käsikirjoittaja että mainoselokuvien tekijä. Pitkiä elokuvia hän on tehnyt urallaan kaksitoista ja lyhytelokuvia melkein saman verran. Länsimaissa Kiarostami tuli ensi kertaa tunnetuksi Locarnon festivaaleilla 1989, jolloin hänen elokuvansa Missä on ystävän talo palkittiin. Siitä lähtien hänen elokuvansa ovat jatkuvasti kiertäneet eri puolilla maailmaa, ja parast'aikaakin hänelle on menossa kunnianosoituksia useissa Euroopan maissa. Varsinkin Ranskasta hän on löytänyt hengenheimolaisia, ja Cahiers du Cinéma- ja Positif-lehdet ovat omistaneet hänen tuotannolleen ja haastatteluilleen vuosien varrella runsaasti palstatilaa.

Missä on ystävän talo tapahtuu pohjoisiranilaisessa Kokerin kylässä, ja kaikki sen näyttelijät ovat amatöörejä, joilla ei aiemmin juurikaan ollut kosketusta elokuvaan. Päähenkilöinä on kaksi pikkupoikaa: Mohamed-Reda ja Ahmad. Mohamed-Reda on huolimaton kaveri, joka ei tee kotiläksyjään niille tarkoitettuun vihkoon. Vimmastunut opettaja uhkaa häntä erottamisella, jos asia vielä toistuu. Mutta käykin niin, että Ahmad ottaa vahingossa kotiinsa Mohamed-Redan vihon. Hän huolestuu koulutoverinsa puolesta ja haluaisi lähteä etsimään tämän kotikylää ja kotitaloa voidakseen korjata erehdyksen. Mutta aikuisilla on tuhat tehtävää Ahmadille, häntä torutaan lakkaamatta, hän harhailee hädissään lapsen tarpeille kuurojen ja sokeiden aikuisten maailmassa. Kun hän lopulta löytää oikean kylän, ilta on jo koittanut ja jokin estää häntä jatkamasta perille asti. Mutta koulupäivän koitettua hän silti pelastaa ystävänsä…

Abbas Kiarostami on usein maininnut italialaisen neorealismin ja eritoten Roberto Rossellinin tärkeänä vaikuttajanaan. Jäljet voidaan nähdä myös elokuvassa Missä on ystävän talo, mutta tarinaa ei ole syytä ottaa liian realistisesti: kuten kaikki Kiarostamin teokset sekin on ankkuroitunut syvälle Iranin omaan kirjalliseen ja taiteelliseen perintöön, ja jo sen alkuteksteissä mainitaan tärkeä iranilainen runoilija Sohrab Sepehri (k.1980), jonka runosta "La Demeure de l'Ami" elokuva on saanut innoituksensa. Kiarostamin mukaan Ahmadin juoksu rinnettä ylös ja alas symboloi ponnistusta, jonka kohteena kyliä erottavan kukkulan huipulla kohoaa puu – ystävyyden symboli. "Ystävä" on myöskin yksi Profeetan nimistä.

Länsimaiselle katsojalle Missä on ystävän talo antaa kirkkaan, kiehtovan ikkunan iranilaiseen arkeen, mutta samalla siinä kokee välittömän samaistumisreaktion. Kaikki me olemme olleet ahmadeja, sillä matkallaan aikuisten maailmassa Ahmad elää jokaisen lapsen peruskokemukseen kuuluvan kauhun: täyden yksinäisyyden, isojen ihmisten tylyyden ja ymmärtämättömyyden, omien tarpeiden nollaamisen, polttavan löytämisen pakon. Kiarostamin elokuvan raikkaus ja voima nousee luottamuksesta lapsiin, jotka vanhojen tabujen ja määräysten alla noudattavat aidosti tunteitaan, raivaavat oman tiensä tulevaan ja oppivat ratkaisemaan ongelmansa.

– Satu Laaksonen 1996, lähteenä Cahier du Cinéma (493 juillet-août 1995)