Mitä kylvät... (1980)

Ideaalmaastik/The Ideal Landscape
Ohjaaja: 
Peeter Simm
Henkilöt: 
Arvo Kukumägi, Kalju Komissarov, Reet Paavel, Tõnu Kark
Lisähenkilöt: 
kuvaus Arvo Iho • musiikki Erkki-Sven Tüür
Maa: 
Viro
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
86 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
35 mm
Lisätieto: 
vieraana Arvo Iho.
Peeter Simmin kehitystarina Mitä kylvät... (1980) käsittelee kolhoosien perustamisvuosia 1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa. Pääosassa Arvo Kukumägi, Viron tunnetuimpia elokuvanäyttelijöitä.

Vieraana elokuvan Mitä kylvät... kuvaaja Arvo Iho.

Arvo Iho on ohjaajanakin tehnyt 5 näytelmäelokuvaa. Hän on viron elokuvataiden "uuden aallon" tärkeimpiä kuvaajia.

***

Mitä kylvät... sijoittuu 1940–1950-lukujen vaihteeseen, dramaattiseen aikaan, jolloin maasta on joukkokarkotettu massoittain ihmisiä Siperiaan ja maatalouden kollektivisointi on alkanut. Mitä kylvät... on aikanaan tullut Suomeen Neuvostoliiton Sovexportfilmin kautta. Ehkä parempi suomennos voisi olla Ideaalinen maisema...

Mait Kukemeri, nuori Kommunistisen nuorisoliiton nimittämä viljelysasioiden edustaja, "kylvövaltuusmies", saapuu kolhoosille jossain Keski-Virossa. Hänen tehtävänään on valvoa, että kolhoosin viljelijät aloittavat kevätkylvön ajallaan Neuvosto-Viron hallituksen ja Viron kommunistisen puolueen sekä Moskovasta tulleiden ohjeiden mukaan.

Mutta kolhoosi sijaitsee keskellä suota. Tähän vuodeaikaan siemenet mädäntyisivät märkään maahan. Paikalliset maanviljelijät tietävät tämän tosiasian mutta nuori kaupunkilainen ei suostu ottamaan asiaa kuuleviin korviinsa. Hänelle on annettu ohjeet, joita hänen tulee seurata. Kun Kukemeri vähitellen ymmärtää kolhoosin johtajan hänelle selittämät tosiasiat, hänen täytyy vääristellä asiaa puhelinraportissa esimiehelleen. Viranomaiset alkavat kuitenkin epäillä asiaa ja he lähettävät nahkatakkisen edustajansa tutkimaan tilannetta. Näin alkaa tarina Mait Kukemeristä ja hänen kasvamisestaan aikuisuuteen.

Peeter Simm on lahjakas tarinankertoja joka kuvaa vaikeita aikoja sujuvalla leikkisyydellä lisäten aina mukaan hieman huumoria. Silti yhtäkään hänen ohjaamastaan kymmenestä täyspitkästä elokuvasta ei voi kutsua komediaksi. Yleensä ne ovat draamoja, joissa on mukana ripaus kevyttä komediaa.

Suomalaisyleisölle voisi olla kiinnostavaa verrata Mitä kylvät…-elokuvaa Antti J. Jokisen Puhdistukseen (2012). Erona on vain se, että Mitä kylvät... tapahtuu muutamaa vuottaa myöhemmin kuin Puhdistuksen kuvaamat historialliset tapahtumat.

Peeter Simm (s. 1953) on eräs kaikkien aikojen tuotteliaimpia virolaisia elokuvaohjaajia. Hän on ohjannut 10 pitkää näytelmäelokuvaa, 7 lyhytelokuvaa ja 16 dokumenttielokuvaa.

Mitä kylvät.. on Inimene, keda polnud (A Man Who Never Was, 1990) -elokuvan ohella Peeter Simmin keskeisimpiä ohjauksia. Simmin Inimene... oli muuten ensimäinen virolainen elokuva, mikä valittiin Cannesin Quinzaine des Réalisateurs -sarjaan.

Katso myös:

https://www.imdb.com/HYPERLINK "https://www.imdb.com/title/tt0080911/"title/tt0080911

https://et.wikipedia.org/wiki/Peeter_Simm

– Jaak Lõhmus, 2.11. 2018