Mitä kylvät... (1980)

Ideaalmaastik/The Ideal Landscape
Ohjaaja: 
Peeter Simm
Henkilöt: 
Arvo Kukumägi, Kalju Komissarov, Reet Paavel, Tõnu Kark
Lisähenkilöt: 
kuvaus Arvo Iho • musiikki Erkki-Sven Tüür
Maa: 
Viro
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
86 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
35 mm
Lisätieto: 
vieraana Peeter Simm
Peeter Simmin kehitystarina Mitä kylvät... (1980) käsittelee kolhoosien perustamisvuosia 1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa. Pääosassa Arvo Kukumägi, Viron tunnetuimpia elokuvanäyttelijöitä.

Vieraana elokuvan ohjaaja Peeter Simm.

***

Mitä kylvät.. -elokuva sijoittuu 1940–1950-lukujen vaihteeseen, dramaattiseen aikaan jolloin maasta on joukkokarkotettu massoittain ihmisiä Siperiaan ja maatalouden kollektivisointi alkaa.

Mait Kukemeri, nuori Kommunistisen nuorisoliiton nimittämä viljelysasioiden edustaja, saapuu kolhoosille jossain Keski-Virossa. Hänen tehtävänään valvoa, että kolhoosin viljelijät aloittivat kevätkylvön ajallaan Neuvosto Viron hallituksen ja Viron kommunistisen puolueen ohjeiden mukaan. Kolhoosi kuitenkin sijaitsee keskellä suota ja tähän vuodeaikaan siemenet mädäntyisivät märkään maahan. Paikalliset maanviljelijät tietävät tämän tosiasian mutta nuori kaupunkilainen ei suostu ottamaan asiaa kuuleviin korviinsa. Hänelle on annettu ohjeet, joita hänen tulee seurata. Kun Kukemeri vähitellen ymmärtää kolhoosin johtajan hänelle selittämät tosiasiat, hänen täytyy vääristellä asiaa puhelinraportissa esimiehelleen. Viranomaiset alkavat kuitenkin epäillä asiaa ja he lähettävät nahkatakkisen edustajansa tutkimana tilannetta. Näin alkaa tarina Mait Kukemeristä ja hänen kasvamisestaan aikuisuuteen.

Peeter Simm on lahjakas tarinankertoja joka kuvaa vaikeita aikoja sujuvalla leikkisyydellä lisäten aina mukaan hieman huumoria. Silti yhtäkään hänen ohjaamastaan kymmenestä täyspitkästä elokuvasta ei voi kutsua komediaksi, suurimmaksi osaksi ne ovat kaikki draamoja, joissa on mukana ripaus kevyttä komediaa.

Suomalaisyleisölle on kiinnostavaa verrata Mitä kylvät…-elokuvaa Antti J. Jokisen Puhdistukseen (2012). Erona on vain, se että Mitä kylvät... tapahtuu muutamaa myöhemmin kuin Puhdistuksen kuvaamat historialliset tapahtumat.

Peeter Simm (s. 1953) on eräs kaikkien aikojen tuotteliaimpia virolaisia elokuvaohjaajia. Useat hänen elokuvansa keskittyvät nuoren miehen elämän ensimmäisiin vakaviin kokemuksiin, konflikteihin ja itsetutkiskeluun. Mitä kylvät.. on Inimene, keda polnud (A Man Who Never Was, 1990) -elokuvan ohella Peeter Simmin keskeisimpiä ohjauksia.

- Jaak Lõhmus, 25.10.2012