Maclovia (1948)

Ohjaaja: 
Emilio Fernández
Henkilöt: 
Maria Félix, Pedro Armendáriz, C. L. Moctezuma, Columba Dominguez
Maa: 
Meksiko
Tekstitykset: 
e-subtitles in English
Kesto: 
101 min
Teemat: 
MEKSIKO
Kopiotieto: 
35 mm
Emilio ”El Indio” Fernández oli kulta-ajan kuuluisin ohjaaja, ja kuvaajansa Gabriel Figueroan kanssa hän perusti omaperäisen ”meksikolaisen tyylin”. Maclovia (1948) on heidän pääteoksiaan. Traaginen rakkaustarina sijoittuu Meksikon alkuperäisväestön pariin, ja pääosia tulkisevat Pedro Armendáriz ja María Felix.

Pitkä-aikaisen yhteistyökumppaninsa kuvaaja Gabriel Figueroan kanssa ohjaaja Emilio “El Indio” Fernández loi uuden elokuvallisen kielen; ainutlaatuisen kansallisen tyylin, jonka oli määrä murtautua irti ilmaisusta, jonka ohjaaja katsoi olevan vain johdannaista muiden maiden elokuvasta, varsinkin Hollywoodista. Fernandezin vaihtoehtoinen meksikolainen elokuva oli maalaista, folkloristista ja perinteistä, ja se pyrki rakentamaan uuden meksikolaisen identiteetin. ”On olemassa vain yksi Meksiko”, kuului ohjaajan kuuluisa julistus. ”Se, jonka minä olen keksinyt”.

Ohjaajan suosio ei pysähtynyt kotoisille rannoille. Vuosien 1945 ja 1949 välillä hän voitti kokonaisen sarjan tärkeitä palkintoja, mukaan lukien kotoisia Arieleja (meksikolaisen elokuvan vastine Oscareille) samoin kuin keskeisiä palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla kuten Cannesissa, Venetsiassa ja Locarnossa sekä Golden Globeja Hollywoodissa. Visio Meksikosta sai siis kaikupohjaa sekä Meksikossa että maailmalla.

Maclovia oli Fernándezin 13. elokuva ja hänen viides yhteistyönsä käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Mauricio Magdalenon, leikkaaja Gloria Schoemannin ja kuvaaja Figueroan kanssa. (Nelikon aikaisempiin yhteistöihin neljä vuotta aikaisemmin oli kuulunut Palme d’Orin voittanut María Candelaria).

Lavastajaksi saatiin espanjalainen maanpakolainen Manuel Fontanals, joka työskenteli yli kahdessasadassa elokuvassa Meksikossa vuosien 1940 ja 1972 välillä. Pääosissa nähdään sama tähtikaarti kuin ohjaajan kuuluisimmassa elokuvassa Enamorada, ja sivuroolissa on mukana Fernándezin oma vaimo Columba Dominguez.

Tapahtumapaikkana on alkuperäisväestön asuttama Janítzion saari, joka sijaitsee Michoacánin osavaltiossa. Tarinan innoittajana oli Carlos Navarron elokuva Janítzio (1935), jonka pääosassa Fernández oli esiintynyt.

Tarina kertoo köyhän José Marian (Pedro Armendáriz) ja kauniin Maclovian (María Félix) onnettomasta rakkaudesta. Elokuva keskittyy Meksikon alkuperäisväestöön ja sen perinteisiin, jotka ohjaaja näki maan kollektiivisen identiteetin ja kulttuuriperinnön oleellisena puolena varsinkin matkalla kohti modernisuutta.

– Daniela Michel ja Chlöe Roddick (Il Cinema Ritrovato 2017: Revolution and Adventure: Mexican Cinema in the Golden Age) AA 28.11.2018