Hevoskuiskaaja (1998)

The Horse Whisperer/Mannen som kunde tala med hästar
Ohjaaja: 
Robert Redford
Henkilöt: 
Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Sam Neill, Scarlett Johansson
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
169 min
Teemat: 
HEVOSKESÄ
LAPSILLE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Nicholas Evansin romaanista
Nicholas Evansin romaaniin perustuva Hevoskuiskaaja (1998) on tarina ratsastusonnettomuudessa traumatisoituneesta Gracesta (Scarlett Johansson) ja hänen hevosestaan Pilgrimistä, jotka saavat apua Montanan vuorilla asuvalta hevoskuiskaaja-Tomilta (Robert Redford). Samalla, kun Grace ja Pilgrim oppivat luottamaan toisiinsa uudelleen, tunteitaan joutuvat käsittelemään myös Tom ja Gracen äiti Annie (Kristin Scott Thomas). Elokuvan hevoskuiskaajahahmo perustuu yhdysvaltalaiseen hevosten kouluttajaan Buck Brannamaniin.

Hevostyttö Grace, läpimurtoroolissaan Scarlett Johansson, traumatisoituu fyysisesti ja henkisesti ratsastusonnettomuudessa, eikä Pilgrim-nimisen hevosenkaan voi sanoa voivan hyvin. Gracen uratietoinen äiti Annie (Kristin Scott Thomas) päättää viedä vauhkoksi muuttuneen hevosen ja masentuneen tyttärensä New Yorkista salaperäiselle Montanassa majailevalle hevoskuiskaajalle Tom Bookerille (roolissa ohjaaja Robert Redford). Perheen isä, lakimies Robert, jää kaupunkiin. Ja niinpä Tomin ja Gracen äidin välille kehittyy vähitellen suhde. Parantumisprosessi alkaa ja tämä koskee myös hevoskuiskaajaa itseään.

Ihmissuhteiden lisäksi elokuvan merkittävyyttä omana aikanaan epäilemättä lisäsi ihmisen ja eläimen välinen hartaasti kuvattu suhde: asia joka on näinä eläinsuojelun vuosina vain korostunut entisestään. Hevoshulluille elokuvalla on tietysti oma klassikkoluonteensa, jota ulkopuolisen – tässä nimenomaisessa allekirjoittaneen tapauksessa peräti hevosallergikon – on mahdotonta kuvailla.

Hevoskuiskaajaa on kuvattu ylistyslauluksi ”amerikkalaiselle maaseudulle, karjapaimenten ja tilallisten uljaille perinteille ja rehelliselle työteliäälle elämälle”. (Jari Rantala, MTV:n elokuvaesittely).  Näiden lisäksi kiitosta voi antaa myös luonnon kuvaukselle.

– Jari Sedergren 2018