Aristokatit (1970)

The Aristocats
Ohjaaja: 
Wolfgang Reitherman
Maa: 
USA
Ikäraja: 
S
Kesto: 
79 min
Teemat: 
LASTEN KANSSA LEFFAAN!
WALT DISNEY
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
puhumme suomea
Kidnapatuista aristokraattista kissoista kertova Aristokatit (Aristocats, 1970) on kehräävän veikeä musikaali, jossa seikkaillaan Pariisissa ja Ranskan maaseudulla. Se jäi viimeiseksi Disney-elokuvaksi, jonka Walt Disney (1901–1966) itse hyväksyi tuotantoon.

Aristokatit oli Disney-yhtiön ensimmäinen pitkä animaatioelokuva, joka tehtiin valmiiksi ilman Walt Disneytä. Se oli valmisteilla neljä vuotta, budjetti ylitti neljä miljoonaa dollaria, ja 35 animaattoria laati sitä varten yli 325.000 piirrosta. Elokuvan 20 pääjaksossa oli 1125 erillistä kohtausta, joita varten tarvittiin 900 maalattua taustaa.

Tarina kertoo rotukissa Herttuattaresta, jolla on kolme pentua nimiltään Toulouse, Berlioz ja Marie. Ahne hovimestari Edgar kidnappaa ne aikeenaan anastaa perintö, jonka Madame Bonfamille -vainaa on testamentannut kissaperheelle. Tilanne tuntuu toivottomalta, kunnes kissat tutustuvat rentoon kujakissaan nimeltä Thomas O’Malley. Kissat kokevat monta seikkailua paluumatkalla Pariisiin, ja lopulta kujakissajengi sekä Roquefort-hiiri tulevat O’Malleyn avuksi pelastamaan Herttuatarta ja sen pentuja.

George Bruns toi elokuvan musiikkiin ranskalaista sävyä käyttämällä musette-hanuria. Hänen huomattava jazzkokemuksensa tuli myös hyvään käyttöön elokuvassa, jonka keskeisiin jaksoihin kuuluu kohtaaminen Hotti-katin jazzyhtyeen kanssa. Jo eläkkeelle vetäytynyt Maurice Chevalier ylipuhuttiin tunnuslaulun esittäjäksi.

– Lähteenä Dave Smith: Disney A to Z – The Official Encyclopedia (1996) AA 29.3.2001, päivitys 20.4.2008