Fievel matkalla Amerikkaan (1986)

An American Tail/Fievel på väg till Amerika
Ohjaaja: 
Don Bluth
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
puhumme suomea/svensk text
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
82 min
Teemat: 
DON BLUTH
LASTEN LEFFASUNNUNTAIT
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
animaatio Fievel-hiiren seikkailuista
Bluth järjesti voimansa uudelleen ja solmi hedelmällisen liiton Steven Spielbergin kanssa. Fievel matkalla Amerikkaan (1986) on kertomus venäjänjuutalaisesta hiiriperheestä ja sen matkasta Atlantin takana olevaan unelmamaahan, jossa ei tarujen mukaan ole kissoja.

Eletään vuotta 1885. On Hanukka-juhlapäivä, ja Tanja ja Fievel Mousekewitz odottavat kärsimättöminä, että isä jakaa lahjat. Tanja saa kauniin uuden babushkan, mutta Fieveliä odottaa jokin, mistä tulee hänen kallein aarteensa - kapteenin hattu, joka on kiertänyt perheessä neljä sukupolvea. Juhlatunnelma on korkealla. Hiirillä on lämmintä kolossaan Mousekewitzien talon alla... ja silloin se alkaa.

Kasakkakissat hyökkäävät ja karkottavat kaikki venäläishiiret kodeistaan. Isä Mousekewitz kerää perheensä veneeseen, jolla lähdetään kulkemaan kohti uutta maailmaa. Hän on onnellinen, koska hän on kuullut, että Amerikassa ei ole kissoja. Ilo muuttuu kuitenkin tragediaksi, kun pikku Fievel huuhtoutuu yli laidan. Perheensä tietämättä hän pelastuu ja pääsee Amerikkaan, jossa hän alkaa etsiä heitä.

Fievel matkalla Amerikkaan merkitsee uutta avausta tuottaja Steven Spielbergin uralla. Hän kertoo hankkeestaan: "Pitkästyn helposti. Etsin aina jotakin uutta ja erilaista, joka sytyttäisi kipinän suuressa yleisössä". Fieveliä hän kommentoi: "Animaatio on loistava asia, koska se vapauttaa mielikuvituksen. Se vapauttaa myös sydämen. Animaatiossa voi tehdä asioita, jotka filmatussa näytellyssä tarinassa ovat mahdottomia".
Fievelin luoja ja suunnittelija on Don Bluth, aikaisemmin Disneyllä työskennellyt animaattori. Hän rakastaa sitä vanhaa piirroselokuvatyyliä, joka toteutui kauneimmillaan Disneyn elokuvissa 1930-, 1940- ja 1950-luvuilla.

Bluth kertoo, että hänen, ja Disneyn alkuperäinen, työskentelyprosessi on hyvin erilainen kuin se, jota käytetään nykyisissä television piirroselokuvasarjoissa. Bluth tekee 24 piirrosta jokaisesta liikkuvasta kohteesta elokuvasekuntia kohden. Tämä merkitsee, että yhtä kohtausta varten saatetaan tarvita 96 piirrosta. Bluth väittää, että kahta TV-piirroselokuvan minuuttia varten tarvittava piirrosnippu on kymmenen sentin paksuinen siinä missä kahta FIEVELIN minuuttia varten tarvittava nippu on lähes parimetrinen.

Mutta vaikka Fievelin animaatio onkin rikasta ja värikästä, elokuvan todellinen vaikutus perustuu tarinaan ja henkilöhahmoihin. Englanninkielisessä alkuperäisversiossa on monia tunnettuja näyttelijöitä: Dom De Luise kasvissyöjäkissana, Madeleine Kahn newyorkilaismiljonäärinä ja Christopher Plummer pariisilaisena lokkina. Yhdeksänvuotias Philip Glasser herättää äänellään Fievelin henkiin. Ilmeisesti näyttelijöillä oli hauskaa rooleja esittäessään. Heidän työnsä nauhoitettiin ennen kuin piirroksia oli tehty, ja heidän laulujensa persoonalliset vivahteet otettiin animaatiovaiheessa huomioon. Fievelin valmistus kesti yli kaksi vuotta.

Tarinan keskipisteessä ovat hiiret, mutta kyseessä on samalla kronikka dramaattisesta vaiheesta Amerikan historiassa. Spielbergin oma isä, jonka nimi on sattumoisin Fievel, saapui Amerikkaan Venäjältä ja alkoi rakentaa uutta elämää perheelleen. Elokuvantekijät näkivät paljon vaivaa varmistaakseen, että heidän kuvauksensa New Yorkista 100 vuotta sitten on tarkka tehdashalleineen, etnisine kaupunginosineen ja tylyine siirtolaisviranomaisineen, jotka muuttavat omavaltaisesti Fievelin ja Tanjan nimet Phillyksi ja Tillyksi.

- Jane Hawtinin mukaan (An American Tail Pressbook, Amblin/Universal/UIP 1986) AA 1994