Musta ori (1979)

The Black Stallion/Svarta hingsten
Ohjaaja: 
Carroll Ballard
Henkilöt: 
Kelly Reno, Mickey Rooney, Teri Garr, Hoyt Axton, Clarence Muse
Lisähenkilöt: 
tuottaja Francis Ford Coppola • kuvaus Caleb Deschanel
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
117 min
Teemat: 
HEVOSKESÄ
LAPSILLE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Walter Farleyn romaanista
Hevoskesä-sarjan päättää itseoikeutetusti Carroll Ballardin ohjaama, elämää suurempi Musta ori (1979). Francis Ford Coppolan tuottama elokuva 11-vuotiaasta Alecista ja Musta-nimisestä hevosesta on vaikuttavimpia kertomuksia eläimen ja ihmisen välisestä kumppanuudesta ja ystävyydestä.

Pisamanaamainen reipas poika ja jalo musta ratsu ystävystyvät niin pakahduttavin tunnesitein, että heistä tulee erottamattomat. Yksinäinen poika saa tuulen nopean hevosen voimat. Isännätön ori kahlitaan iäksi ihmisten maailmaan. Siinä Walter Farleyn romaanin ja Carroll Ballardin romanttisen nuorten- ja perhe-elokuvan perusvire.

Musta ori on jokapojan toiveuni, Farlen keskenkasvuisena kirjoittama seikkailutarina. Matka alkaa vuonna 1946 matkustajalaivalla pohjois-Afrikan rannikolla. Ballard piirtää nopein onnistunein vedoin kuvan maailmasta, jossa Tuhannen ja yhden yön tarusta lainatut turbaanipäät ja heidän kuumat ratsunsa elävät kohtalaisessa sovussa höyryaluksen siirtomaaidyllin ja rillipäisen koulupojan yhtä hyvin kuin hänen havaijipaitaisen, tarinoita iskevän isänsä kanssa. Isä kertoo pojalle tarinan Aleksanterista, kuningas Filippoksesta ja ihmeellisestä Bukefalos-hevosesta. Tarun henki tekee kaiken mahdolliseksi. Laiva uppoaa myrskyssä, ja poika, jolla on oivia partiolaistaitoja, saa lopulta oman Bukefaloksensa. Tarinan kolmannessa luvussa poika ja hevonen ovat kotona Amerikassa, ja juttu siirtyy nuortenkirjamaailmassa muutaman vuosikymmenen eteenpäin. Poika ja lupsakka vanha mies treenaavat Mustan orin laukkaratsuista nopeimmaksi. Voitto, fanfaarit ja suosionosoitukset. Viimeinenkin 12-vuotiaan unelmista on täyttynyt.

Ballard on ratkaissut tarinan kolmijakoisuuden käyttämällä siinä reilusti kolmea erilaista kertomistapaa, yhdistäen ne vain eräillä musiikkitaustassa ja kauniissa kuvauksessa toistuvilla elementeillä. Alun orientaalinen henki syntyy himmeän romanttisista puolihämärän kuvista, itämaisista äänistä, herkästi monikansallista laivamatkailijain kirjoa kuulostelevista hetkistä. Sardinialaisen laguunin partaalla poika ja hevonen kisailevat lähes rikkumattomassa, vähän liiankin pitkässä idyllissä, jota leikkaa muutama riemukkaan jännittävä hetki. Amerikassa ote reipastuu, kilpailuhenki ja onnistumisen halu nousevat pintaan monien arkisten asioiden lomasta.

Carroll Ballard on luonut aivan ihastuttavan komean, vanhanaikaisen tyydyttävän nuorisotarinan. Elokuva on saumattoman romanttinen, mutta siitä puuttuu valtaosaa nuortenkulttuuria piinaava pirteys ja osoittelevuus. Caleb Deschanel on kuvannut Mustan orin luonteenomaisen barokkisesti, detaljikkaasti, valöörejä ja muotoa herkästi halliten. Hän on parhaimmillaan vangitessaan alussa pojan silmää kiehtovat itämaiset ja vieraat ainekset ja pojan omat, vikkelät oivallukset ja pehmeän mutta eloisan luonteen.

Kaiken ulkoisen upeuden ylitse Musta ori on niin valloittava, koska tämä poika, Alec Ramsey, on niin mainiosti yksilöllinen versio ikituttua poikakirjojen kunnon poikaa. Ensi silmäyksellä tietää millainen hän on, mutta joka kohtauksessa hänet tapaa mielellään uudelleen. Mickey Rooney esittää herttaisella rutiinillaan hevostreenaria ja pojan ystävää. Teri Garr on Alecin ymmärtäväinen äiti, jolla on enemmän luonnetta kuin poikakirjapoikien äideillä yleensä.

– Helena Yläsen mukaan (Helsingin Sanomat 23.8.1980) AA 1993