Tatuoitu ruusu (1955)

The Rose Tattoo/Den tatuerade rosen
Ohjaaja: 
Daniel Mann
Henkilöt: 
Anna Magnani, Burt Lancaster
Maa: 
USA
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
117 min
Teemat: 
ANNA MAGNANI
Lisätieto: 
Tennessee Williams näytelmästään
Tennessee Williamsin näytelmään perustuva ja Daniel Mannin ohjaama Tatuoitu ruusu (1955) toi Anna Magnanille Oscar-palkinnon. Hän näytteli italialais-amerikkalaista leskeä Burt Lancasterin rinnalla, ja amerikkalaislehdet huokuivat ihailua.

Anna Magnania on kuvattu muun muassa luonnonvoimaksi. De Sican Rooma avoin kaupunki teki hänestä neorealistisen elokuvan tähden, mutta ennen sitä hänellä oli jo 17 elokuvan ura takanaan. Magnanin valkokangaspersoonaan ja tähtikuvaan liitettiin työläistaustan, räjähtävän emotionaalisuuden ja äitiyden piirteitä. Magnanin habitus vetosi erilaisiin ohjaajiin Italiassa (de Sica, Rossellini, Fellini) ja myös ulkomailla. Jean Renoir kiinnitti hänet Kultaisten vaunujen (La Carrosse d'or, 1952) päärooliin ja hänet noteerattiin myös Hollywoodissa. Ennen Tatuoitua ruusua hän näytteli pääroolin William Dieterlen Vulcanossa (1950), joka kuvattiin Aeolin saarilla.

Vulcanon rooli oli sattuma, mutta Tatuoitu ruusu oli kirjaimellisesti tehty Anna Magnanille. Tennessee Williams kirjoitti näytelmänsä Magnani mielessään ja halusi hänet ehdottomasti sen päärooliin. Magnani kuitenkin kieltäytyi Broadwaylle suunnitellusta produktiosta 1952 sillä hän ei ollut aiemmin näytellyt englanniksi ja hän oli epävarma kielitaidostaan. Williams sai kuitenkin lopulta suostuteltua hänet elokuvan päärooliin ja kielitaitoa hiottiin pitkällä laivamatkalla Italiasta Amerikkaan.

Italiassa Magnanin roolihahmoa Tatuoidussa ruusussa karsastettiin. Serafinaa pidettiin italialaiskarikatyyrinä ja Magnani nähtiin italialaisuuden petturina. Guido Bezzola piti roolia "epätarkkana tyyppihahmojen limbona, jolta jokainen odottaa tyyppireaktiota, kuten julmat ja petolliset meksikolaiset lännenelokuvissa sombreroineen, pitkine tukkineen ja korvakoruineen”. Tatuoitu ruusu avasi kuitenkin Magnaniille ovet Hollywoodiin, jossa hän teki kolme elokuvaa Wild Is the West (1957), The Fugitive Kind (1960) ja The Secret of Santa Victoria (1969). Hollywood-elokuvat lopettivat kuitenkin Magnanin uran Italiassa. Neorealismi oli jo hiipunut ja kukaan uusista ohjaajista ei halunnut työskennellä näyttelijän kanssa, josta oli tullut sen symboli ja jonka koettiin esittävän neorealistisia karikatyyrejä Hollywoodissa. Pasolini kuitenkin teki poikkeuksen ja kiinnitti hänet Mamma Romaan (1962).

Tatuoidussa ruusussa Magnani näyttelee italialaista siirtolaisnaista Serafinaa Yhdysvaltojen etelärannikon pikkukaupungissa. Hänen miehensä on juuri kuollut ja Serafina on jäänyt kahden teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Elokuvan rakenne on merkityksellinen. Ensimmäinen puolisko kuvaa leskeksi jääneen naisen surua ja kaipuuta. Kaikki muut paitsi hän tuntuvat kuitenkin tietävän miehen uskottomuudesta. Varsinaisesti Tatuoitu ruusu puhkeaa kukkaan vasta elokuvan toisella puoliskolla, jolloin kuvaan astuu Lancasterin näyttelemä kiva, mutta hieman yksinkertainen rekkakuski. 

Magnani puhuu englantia, aksentilla, hurmaavasti.

Bosley Crowther New York Times (13.12.1955) ja muiden lähteiden pohjalta Pasi Nyyssönen 21.1.2014