Uneksija Billy (1963)

Billy Liar
Ohjaaja: 
John Schlesinger
Henkilöt: 
Tom Courtenay, Wilfred Pickles, Mona Washbourne, Julie Christie
Maa: 
GB
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
98 min
Teemat: 
ELOKUVAN HISTORIA K2014
Lisätieto: 
Keith Waterhousen romaanista, Willis Hallin ja Keith Waterhousen näytelmästä
Uusi sukupolvi murtautui esiin myös Britanniassa 1960-luvulla. John Schlesingerin Uneksija Billy (1963) oli irtiotto ”kitchen sink” -realismista. Parantumaton haaveilija (Tom Courtenay) luo fantasioistaan toisen todellisuuden, mutta siihen ei tyydy mielitietty (Julie Christie läpimurtoroolissaan).

Eräänlaista rakkautta -elokuvan (1962) hyvän yleisönsuosion turvin John Schlesinger saattoi aloittaa Uneksija Billyn, toisen elokuvansa tuottaja Joseph Jannin kanssa, suuremmalla budjetilla. Käsikirjoittajiksi tulivat jälleen Keith Waterhouse ja Willis Hall, ja tällä kertaa pohjana oli heidän oma menestysnäytelmänsä. Billy Fisher (Tom Courtenay) on tohelo hautaustoimiston apulainen Bradfordissa, Yorkshiren nummien liepeillä. Jumittuneena elämäntilanteeseen, johon kuuluvat tylsät vanhemmat (Mona Washbourne, Wilfred Pickles), pöljät tyttöystävät ja ankea työpaikka Billy uneksii paosta Lontooseen ja loistavasta urasta koomikoiden käsikirjoittajana. Billy saa lisää vettä myllyynsä kohdatessaan Lizin, muutoksen ja vapautuneisuuden upean symbolin, jota näyttelee vastustamattoman rennosti Julie Christie, tuo "lumoava tyttö", joka muistui Schlesingerin mieleen rooliin alun perin ajatellun näyttelijättären sairastuttua.

Teini-ikäisen Walter Mittyn tavoin Billy uppoutuu Hollywood-fantasioihin, joissa hän on rakastettu diktaattori, sotilas, sokea mies, hullu tappaja ja menestyskirjailija. Reaalitodellisuutta (kuten kahta tyttöä, joilla on vahvat perusteet uskoa, että he ovat kihloissa Billyn kanssa) Billy hallinnoi rakentamalla aina vain hatarammaksi muuttuvan valheiden verkon. Lopulta, kun pako Lontooseen alkaa tuntua paitsi toivottavalta myös aivan välttämättömältä, hän itse asiassa pääsee niinkin pitkälle kuin rautatieasemalle. Mutta ei edemmäs. Juna lähtee, ja Liz on junassa, mutta Billy marssii takaisin kotiin oman mielikuvitusarmeijansa johdossa.

Voimme olettaa, ettei Billy milloinkaan pysty keräämään tarpeeksi rohkeutta jättääkseen Bradfordia, mutta ainakin hänen fantasiansa ovat rikkaampia ja hauskempia kuin monien häntä ympäröivien kunnon kansalaisten tekopyhät ja harhaiset näkemykset. Työläishahmojen kuvauksen piristävä epäsentimentaalisuus on tämän hyvin "rehellisen, surullisen ja hauskan elokuvan" suurimpia avuja. Sitä mieltä oli The Timesin kriitikko, joka katsoi myös, että Uneksija Billy antoi terävimmän ja vakuuttavimman kuvan jälleenrakennuksen pyörteessä olevasta pohjoisen kaupungista. Uneksija Billy sai ensi-iltansa aikaan, jolloin yhteiskunnallisen realismin aalto oli väistymässä. Se antoi lähtölaukauksen Julie Christien uralle, ja Schlesinger ja Janni valitsivat Christien pääosaan seuraavaan elokuvaansa Darling (1965), jossa kuvauksen kohteena oli juuri se "svengaava Lontoo", josta Billy oli uneksinut.

– John Wakemanin mukaan (World Film Directors, Vol II, New York: The H. W. Wilson Company, 1988) AA 3.2.2014