Cisco Pike (1972)

Ohjaaja: 
Bill L. Norton
Henkilöt: 
Kris Kristofferson, Karen Black, Gene Hackman, Harry Dean Stanton
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
svensk text
Ikäraja: 
12
Kesto: 
94 min
Teemat: 
HARRY DEAN STANTON 90 VUOTTA
Bill F. Nortonin rosoisessa Cisco Pikessa (1972) entinen yhden hitin kantritähti Cisco (Kris Kristofferson) on pantannut kitaransa ja kauppaa korruptoitunen huumepoliisiin (Gene Hackman) takavarikoimia päihteitä. Sekä ohjaaja että pääosanesittäjä olivat ensikertalaisia. Harry Dean Stanton näyttelee Ciscon heroiinikoukussa olevaa soittajaystävää.

Cisco Piken ohjaaja Bill L. Norton on kuvannut elokuvaansa omaksi versiokseen Fellinin La Dolce Vitasta (Ihana elämä, 1960): ”Se on elävä tilannekuva savuisen taivaan alla olevasta, moottoriteiden täyttämästä ja rapistuvasta kaupungista aikoja sitten, Venice Beachin kaduille ripoteltujen roskien ja Sunset Stripille levittäytyneiden rokkiklubien maailmasta. Maanteiden ja autojen tarjoaman vapauden sijaan Cisco Pike fokusoituu kulmakunnan likaisiin kantakapakoihin ja muihin tapaamispaikkoihin. Cisco Pike pysyttelee kirjaimellisesti katutasolla."

Cisco Pike on Bill L. Nortonin esikoisohjaus joka ei saanut suurta huomiota aikanaan, mutta sen arvostus on noussut vuosien saatossa. Se kuuluu Auringonlaskun kadun (Sunset Boulevard), Mi Vida Locan (1993) ja Valley Girlin (1992) kaltaisten elokuvien joukkoon, jotka onnistuivat vangitsemaan herkkiä hetkiä Los Angelesista, jota ei enää ole.

1960-luvulla kantrimuusikko Cisco Pike eli menestyvää kiertue-elämää ja nousi jopa teinien suosioon. 1970-luvun alussa tilanne on kuitenkin toinen. Hänen tähtensä hiipunut ja nykyisin hän elää kauppaamalla huumeita muusikkoystävilleen. Hän ei vieläkään pysty myöntämään itselleen, että vuosia sitten hitiksi noussut Breakdown jäänee hänen ensimmäiseksi ja ainoaksi hitikseen. Pääosassa karheana country-laulaja Cisco Pikena on Kris Kristofferson ensimmäisessä elokuvaroolissaan, johon hän päätyi muusikkoystävänsä Harry D. Stantonin suosituksesta. Nuori Gene Hackman puolestaan näyttelee pahaa poliisia, joka houkuttelee Ciscon myymään kaduilla takavarikoimiaan huumeita. Karen Black on Ciscon kaikenkestävä naisystävä. Harry D. Stanton on Ciscon vanha muusikkoystävä, jonka itsetuhoinen elämäntapa on aiheuttanut duon hajoamisen.

Cisco Pike sijoittuu kiinnostavasti Amerikan kulttuuriseen ja henkiseen taitekohtaan. 1960-luvun huumeinen elämä oli nuorison mietojen huumeiden viihdekäyttöä, mutta 1970-luvulle tultaessa huumeet kovenivat ja Woodstockin kukkaistunnelmista siirryttiin suurkaupunkien hämyisille kujille. Cisco Pike on elokuva, jossa 1960-luvun optimismi kääntyy pikkuhiljaa pettyneeksi yksinäisyydeksi.

Cisco Pikessa ei ole juuri mitään uutta, mutta Nortonin elokuvan vahvuutena on juurettoman, päämäärättömän ja vastuuntunnottoman musiikki- ja huumekulttuurin katu-uskottava kuvaus. Kris Kristofferin kaihoisat kantrikappaleet ja hänen rakastettava hahmonsa on elokuvan suola. Gene Hackman puolestaan näyttelee karhealla voimalla, jossa on sävyjä hänen vuotta aiemmin valmistuneesta elokuvasta Kovaotteiset miehet (French Connection, 1971).

– Lähteiden pohjalta Pasi Nyyssönen 17.12.2016