Terracottasoturi (1989)

Qin yong/Terracotta-soldaten
Ohjaaja: 
Siu-Tung Ching
Henkilöt: 
Yimou Zhang, Li Gong, Yu Yung Kang
Maa: 
Hongkong
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
110 min
Teemat: 
HELSINKI CINE AASIA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
tehosteet Hark Tsui
Terracottasoturin ohjaaja Siu-Tung Ching on maininnut elokuvansa innoittajiksi Kurosawan ja Spielbergin, eikä suotta. Ranin kaltainen eeppinen mahtipontisuus ja loisto hallitsevat elokuvan alkupuolta. Tyyli vaihtuu kuitenkin Indiana Jones -henkiseksi seikkailuksi. Terrakottasoturi on kursailemattoman reipas yhdistelmä hienovaraista komediaa, rämäpäistä toimintaa ja koskettavaa romantiikkaa pikanteilla aasialaisilla kinomausteilla höystettynä.

Terracottasoturi on visuaalisesti loistelias ja päätähuimaavan viihdyttävä romanttis-fantastinen seikkailukomedia, jonka rinnalla valtaosa länsimaisesta toimintaviihteestä näyttää toivottoman mielikuvituksettomalta. Elokuva alkaa 3000 vuoden takaiseen Kiinaan sijoittuvana uljaan romanttisena, mutta nykyaikaisella huumorilla näpsäkästi maustettuna rakkaustarinana. Se kertoo keisari Chingin hautamonumentin rakentamista valvovasta arkkitehdista, joka pelastettuaan hirmuvaltiaan hengen, korotetaan marsalkaksi. Siitä ei hyvää seuraa, vaan miesparka joutuu johtamaan joukkoja, kun keisarille etsitään ikuisen nuoruuden eliksiiriä. Reseptiä varten tarvitaan iso liuta neitsyitä, heidän joukossa on suurisilmäinen Gong Li.

Tuloksena on tietysti traagisesti päättyvä rakkaustarina. Siitä hypähdetään huikean aikasiirtymän kautta 1930-luvulle, jossa kanamaiseksi elokuvatähdeksi uudelleen syntynyt Gong Li syöksyy lentokoneella muinaisen keisarin aarrekammioon ja herättää henkiin sitä vartioivaksi savimieheksi haudatun rakastettunsa. Tästä eteenpäin elokuva jatkuu vauhdikkaan farssina muinaissoturin seikkailuista elokuvantekijöiden, rikollisten ja nykyajan teknisten vempainten (autot, junat, lentokoneet) pyörityksessä. Spektaakkelin avustajina on tiettävästi käytetty melkoista osaa Kiinan armeijasta.

Tarinassa hyödynnetään hongkongilaisten kung fu -taitoja. Keisarin miehet lentelevät ilmojen halki niin että viuhina käy. Elokuvan myöhemmät tapahtumat taas markkinoivat Kiinan muurin ohella maan kuuluisinta turistinähtävyyttä, keisarihaudoista löytyneitä tuhansia keramiikkasotilaita. Laajakankaalle häikäisevänä kuvattu Terracottasoturi on kuin Tuulen viemää ja Kadonneen aarteen metsästäjät samassa pakkauksessa. Sattumoisin elokuva, jota sen 1930-luvulle sijoittuvassa osassa filmataan, onkin juuri kommunistisen Kiinan tarpeisiin sovitettu Tuulen viemää. Hautalöydön jälkeen kuvausryhmä on kuitenkin kiinnostuneempi ryöstämään haudan aarteita kuin elokuvan tekemisestä.

Elokuvan ovat tuottaneet Hongkongin tuottelias huvitehtailija Tsui Hark, jonka Peking Opera Blues ja Shanghai Blues ovat menestyneet Suomessakin ja pekingiläinen Zhang Yimou, joka myös esittää nimiosaa. Lisämielenkiintoa elokuvalle antaakin Zhang Yimoun ja Gong Lin näytteleminen, kun pariskunta muuten on kovin tuttua väkeä. Gong Li on esittänyt pääosaa kaikissa Yimoun Suomessa esitetyissä elokuvissa, Punaisessa pellossa, Ju doussa ja Punaisessa lyhdyssä. Heidän tyylitajunsa on erehtymätön niin elokuvan yltiöromanttisissa kuin sen koomisimmissakin jaksoissa.

– Tarmo Poussun, Harri Römpötin ja Helena Yläsen mukaan. HB 6.3.2003