First a Girl (1935)

Ohjaaja: 
Victor Saville
Henkilöt: 
Jessie Matthews
Maa: 
GB
Ikäraja: 
S
Kesto: 
94 min
Teemat: 
REMAKES
Saksalaiseen Viktor ja Viktoria -musikaalin pohjautuvan brittiversion First a Girl (1935) tuotti Michael Balcon ja ohjasi Victor Saville. Musikaalien suursuosikki Jessie Matthews nähdään naisena, joka päätyy esiintymään miehenä.

Myymäläneito Elizabeth joutuu tähtiloiston lumoihin ja tekeytyy pojaksi voidakseen esiintyä roolissa, jossa miehen pitää näytellä naista. Rakastuttuaan Elizbeth hylkää valekaapunsa ja muuttuu naiseksi jälleen.

First a Girl tarjoaa alusta loppuun silkkaa iloa – sen takaavat säihkyvä käsikirjoitus, hauska perusidea ja loistavat osasuoritukset. Jessie Matthews on oikealla tavalla puoleensavetävä pojan hahmossa, ja ristiinpukeutumistoilailun herättämää hämminkiä ohjailee hienovaraisesti ohjaaja Victor Saville

Niin ilahduttava kuin Matthewsin höyhenillä höystetty ”Everything's in Rhythm With My Heart” -esitys onkin, elokuvan parhaassa laulu- ja tanssinumerossa hän ei itse edes esiinny. “I Can Do Everything But Nothing With You” -jaksossa laulaa Donald Stewart, ja loisteliaan tanssikoreografian on luonut Ralph Reader. Vaikka tanssijattaret eivät ehkä olekaan yhtä millintarkkoja liikkeissään kun Busby Berkeleyn koulimat amerikkalaiskollegansa tässä brittikuorotyttöjen parvessa on omaperäistä hurmausvoimaa.

Ei ole täysin selvää pitääkö romanttinen päähenkilö Griffith Jones Matthewsista enemmän poikana vai tyttönä. Jotkin piirteet miehen ehostuksessa ja käytöksessä viittaavat siihen, että hän on naisellisempi kuin Matthews. Hämminki ”Billin” ja Victorin suhteessa johdattelee eräisiin maagisiin hetkiin, sellaisiin kuin ohikulkijan murskaava katse Victorin kantaessa sammunutta ”Billiä” hotellihuoneeseen.

”Billin” rooli antaa Matthewsille oivallisen tilaisuuden osoittaa koomista lahjakkuuttaan varsinkin kohtauksessa, jossa hänen on poltettava sikaria ja pärjättävä Jonesille juomisessa. Sonnie Hale saa myös mahdollisuuden loistaa. Hänen suorituksensa Victor/Victoriana on tarkkaan viritetty, ja hänen drag-finaalinsa on upea loppuhuipennus.

Kaikista Matthewsin ja Halen yhteistöistä First a Girl tuntuu viimeistellyimmältä ja tasapainoisimmalta. Elokuva sai tuoreeltaan jymymenestyksen, kyseessä lienee kaikkein aikojen paras Jessie Matthews -musikaali, ja se on niistä epäilemättä kestänyt parhaiten aikaa.

– Jenny Hammerton (BFI Screenonline) AA 14.12.2017

JESSIE MATTHEWS (1907–1981) oli Ison-Britannian suurin musikaalitähti. Hänen näyttämöuransa alkoi 12-vuotiaana. Hänen suuriin elokuvarooleihinsa kuuluivat Out of the Blue (Gene Gerrard, 1931), The Good Companions (Victor Saville, 1933), Waltzes from Vienna (Alfred Hitchcock, 1933), Evergreen (Victor Saville, 1934), First a Girl (Victor Saville, 1935), Mieskin erehtyy joskus / It’s Love Again (Victor Saville, 1936), Gangway (Sonnie Hale, 1937), Head Over Heels (Sonnie Hale, 1937), Sailing Along (Sonnie Hale, 1938) ja Climbing High (Carol Reed, 1938). Sonnie Hale oli Matthewsin aviomies 1931–1944.

AIHEEN FILMATISOINTEJA: Viktor ja Viktoria / Viktor und Viktoria (Reinhold Schünzel, DE 1933), Georges et Georgette (Reinhold Schünzel, DE/FR 1933), First a Girl (Victor Saville, GB 1935), Viktor und Viktoria (Karl Anton, DE 1957), Mi novia el... (AR 1975), Victor/Victoria (Blake Edwards, US 1982), Victor/Victoria (Broadway-taltiointi, Blake Edwards, US 1995), Connie ja Carla / Connie and Carla (Michael Lembeck, US 2004).