Kovaa menoa (1978)

Ecce bombo
Ohjaaja: 
Nanni Moretti
Henkilöt: 
Nanni Moretti, Luisa Rossi, Lina Sastri
Maa: 
Italia
Tekstitykset: 
English subtitles
Kesto: 
103 min
Teemat: 
NANNI MORETTI
Kopiotieto: 
35 mm
Morettin ensimmäinen ammattilaistuotanto Kovaa menoa (1978) kytkeytyy ”hullu vuosi 1968” -teemaamme. Neljä entistä nuorisokapinallista etsii paikkaansa elämässä ja kokeilee itsetiedostusryhmääkin. Morettin naisystävä on elokuva-alalla; purevat huomiot elokuvamaailmasta herättivät kohua suursuosion saaneessa teoksessa.

Ecce bombo on Nanni Morettin ensimmäinen menestyselokuva. Tyylilajiltaan se on komedia, mutta Morettille tyypillisesti Italian poliittisen elämän erilaiset ilmentymät ovat vahvasti esillä. Suurta juonta ei tarvita – elokuvaa onkin verrattu tyyliltään Federico Fellinin elokuvaan Vetelehtijät – mutta Moretti osaa pitää langat käsissään ennakoimattomilla tapahtumankäänteillä, mielenkiintoisilla ideoilla ja taitavalla näyttelijäohjauksella.

Michele Apicella, Goffredo, Mirko ja Vito ovat koulukavereita, jotka osallistuivat nuoruuden innolla aktiivisesti 1960-luvun lopulla tavallisiin mielenosoituksiin. Nyt, muutamaa vuotta myöhemmin, ystävykset eivät enää ole poliittisesti aktiiveja, vaan keskityttävät tulemaan toimeen oman elämänsä arkipäivässä. Michele on itse neuroottinen nuori mies, jonka perheasiat kietoutuvat usein elämäänsä pettyneen äidin ympärille. Muutenkin ystävykset ovat kyllääntyneitä yhteiskuntaansa ja tuntevat olevansa intellektuaalisesti marginaalissa. Ratkaisuna he päättävät muodostaa kollektiivisen tiedostusryhmän, jonka avulla he voisivat tehdä päätöksiä koskien omaa tulevaisuuttaan.

Viideskin ystävä, Cesare, päättää liittyä ryhmään vaikka hänellä onkin epäilyksiä koko hanketta kohtaan. Tilanne muuttuu kun Michele luo suhteen Cesaren tyttöystävään Flaminiaan…

Ecce bombo palkittiin parhaana tarinana vuotuisessa Nastro d’Argento -kisassa. Se oli myös ehdokkaana Kultaisen Palmun saajaksi Cannesin elokuvafestivaaleilla vuonna 1978.

– Jari Sedergren 2018