SexWorld (1978)

Sexvärld
Ohjaaja: 
Anthony Spinelli
Henkilöt: 
Kay Parker, Joey Silvera, Annette Haven, John Leslie
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K18
Kesto: 
65 min
Teemat: 
WORLDCON
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Anthony Spinellin SexWorld (1978) on nimensä mukainen muunnelma scifi-elokuvien teemapuistoaiheesta, jonka edeltäjiä olivat Westworld (1973) ja Futureworld (1976). Pääosissa elokuvassa ovat Kay Parker, Joey Silvera, Annette Haven ja John Leslie.

”WESTWORLD was for children, FUTUREWORLD was for teenagers, but... SEXWORLD is definitely for ADULTS”

Anthony Spinelli on aina erottunut aikuisviihde-elokuvan kulta-ajan tekijöiden joukosta kiitos tyylisilmänsä sekä kykynsä filmata naisia ainutlaatuisella tavalla​​. Vaikka Spinelli alkoi työskennellä alalla 1970-luvun alkupuolella, vasta vuosikymmenen loppupuolella hän todella sai askelmerkkinsä kohdalleen moitteettomalla putkella klassikoita alkaen vuoden 1978 Easysta ja jatkuen 1980-luvun puoliväliin. Hänen menestyksekkäin ja kestävin työnsä tulee luultavasti aina olemaan Talk Dirty to Me ja sen jatko-osa Nothing to Hide, mutta vahva ehdokas huomattavimmaksi työksi on SexWorld. Monet pornoelokuvat omivat scifin ulkoisia tunnusmerkkejä Tähtien sodan ja Kolmannen asteen yhteyden menestyksen jälkimainingeissa, mutta SexWorld ennakoi niitä ja teki sen paremmin tarjotessaan eroottisen jatkon vuoden 1973 hitille Westworld (ja assosiaation kautta jatko-osalle Futureworld).

Elokuvan nimi viittaa huipputekniseen lomapaikkaan, jota pyörittävät valkotakkiset tutkijat pystyvät loihtimaan kenen tahansa syvimmät aistilliset toiveet eloon. Viimeisimmät uudet tulokkaat koostuvat lukuisista pareista ja valikoiduista sinkuista, joilla on erilaisia unelmia ja henkilökohtaisia ongelmia, kuten aviopari Ken (Kent Hall) ja Joan (Leslie Bovee), jonka seksielämän alla kytee ristiriitoja. Löytyy nalkuttava kotiäiti Millicent (Kay Parker), joka ei näytä saavan tyydytystä ilman pientä apua ja vähän voyeurismia puolinynnyn aviomiehensä (Jack Wright) taholta, nyrpeä kiihkoilija (John Leslie), jonka hoito ei tule niin suurena yllätyksenä, sekä hiljattain hylätty lesbo (Annette Haven), joka haluaa täyttää tyhjyyden elämässään. Ehkä yllättävin meta-hetki on sihteerin (Sharon Thorpe) unelman toteutuminen Behind the Green Doorin Johnnie Keyesin ilmaantuessa tunnetuimpana hahmonaan lähellä elokuvan loppua.

Kuten monet muut Spinellin elokuvat samoihin aikoihin, SexWorld kiinnittää epätavallista huomiota henkilöhahmojen kehitykseen saadakseen katsojan heidän päidensä sisään ennen kuin asiat alkavat lämmetä. Taktiikka ei toimisi nykypäivänä ilmeisistä syistä mutta aikana, jolloin näyttelijät olivat kykeneviä pysymään rooleissaan läpi melko hävyttömienkin skenaarioiden, saattoi tämä pelinavaus toimiessaan kannattaa erinomaisesti. Elokuva on koko ajan visuaalisesti kiinnostava laitoksen ja fantasioiden taustakulissien tarjotessa laajan valikoiman silmäkarkkia. Kaikki näyttelijät näyttävät ymmärtävän, että he ovat mukana hankkeessa, joka voisi haastaa valtavirtavastineensa, ja varsinkin Parker (debyytissään) näyttää, miksi hänestä tuli nopeasti yksi aikakauden kysytyimmistä ja kuuluisimmista tähdistä.

– Nathaniel Thompsonin (Mondo Digital 1.1.2015) mukaan Antti Suonio 5.8.2017