Muskettisoturien seikkailut (1973)

The Three Musketeers
Ohjaaja: 
Richard Lester
Henkilöt: 
Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York, Christopher Lee
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus George MacDonald Fraser Alexandre Dumas'n romaanista
Maa: 
GB/Espanja/USA/Panama
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
106 min
Teemat: 
CHRISTOPHER LEE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Vaikka Richard Lesterin Muskettisoturien seikkailut (The Three Musketeers, 1973) ja suora jatko Koston merkki (The Four Musketeers, 1974) eivät toteutuneet The Beatles -elokuvina, tähtisikermä on huikea: Charlton Heston, Faye Dunaway, Oliver Reed, Raquel Welch… Hahmogallerian kruunaa silmälappua käyttävä kreivi Rochefort, jonka roolissa Christopher Lee näytti erinomaiset miekkailutaitonsa.

The Queen's Diamonds -alaotsikon saanut elokuva on ensimmäinen Lesterin filmatisoinnin kahdesta osasta; toinen, The Revenge of Milady, filmattiin samanaikaisesti. Ensimmäisen elokuvan 107 minuuttia kiitävät kuitenkin niin nopeasti, että elokuvat olisi hyvin voinut myös yhdistää. Teoksessa ei ole kirjaimellisesti tylsää hetkeä, ja sen suuri voitto on siinä, minkä pariisilaiskriitikot huomasivat jo ennen Lontoon ensi-iltaa, että Lester pystyy aavemaisen tyylitarkasti sekä tavoittamaan Dumas'n alkuperäisteoksen hengen että laskemaan siitä leikkiä.

Salaisuus piilee osin siinä, miten muskettisoturit on kuvattu. Frank Finlayn (Porthos), Richard Chamberlainin (Aramis) ja Oliver Reedin (Athos) tulkitsemina he ovat ronskeja, sympaattisia mahtailijoita. Heidät esitellään parakkikohtauksissa. Porthos istuu muotokuvamallina keinuhevosen päällä. Athos antaa hoitaa haavaansa stoalaisen urheasti. Michael Yorkin D'Artagnan, viaton nuori ori, nupullaan oleva miekkaseikkailija, ei koskaan aivan onnistu Errol Flynn -tempuissaan. Kun hän lentää pihan yli köyden varassa, hän putoaa kuralätäkköön, ja kun hän ei onnistu sammuttamaan kynttilää miekallaan hän sammuttaa sen kömpelösti sormin. Hän on samanaikaisesti säihkyvä ja absurdi hahmo, ja tämä koominen ambivalenssi määrittelee elokuvan koko sävyn.

Neljää pääroolia täydentää todellinen tähtien kirjo. Charlton Heston on kavala Richelieu, Jean-Pierre Cassel keikarimainen kuningas ja Spike Milligan hassahtava majatalonpitäjä (ainoana näyttelijänä hän on saanut Lesteriltä vapaat kädet). Naisellista tähtiloistoa tarjoavat Raquel Welch, Geraldine Chaplin ja Faye Dunaway. Lesterin komediavalmius on niin joustava, että se kestää heidät kaikki, ja lisäksi periodimiljöö on samanaikaisesti sekä aidompi että hulluttelevampi kuin missään aiemmassa Dumas-filmatisoinnissa. Kuvauspaikka on Madrid ja sen ympäristö, mikä toimii hämmästyttävän hyvin, vaikka miljöö ei muistutakaan lainkaan pohjois-Ranskaa saati sitten etelä-Englantia. Parikin kohtausta tuo mieleen surullisen hahmon ritarin, eikä kuulostaisi huonolta idealta ajatella Lesteriä Don Quijoten ohjaajana.

– Nigel Andrewsin mukaan (The Financial Times 29.3.1974) Edmond Dantès 2.5.2002