Harold ja Maude (1971)

Harold and Maude/Harold och Maude
Ohjaaja: 
Hal Ashby
Henkilöt: 
Ruth Gordon, Bud Cort, Cyril Cusack
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
92 min
Teemat: 
HAL ASHBY
Kopiotieto: 
35 mm
Esikoisohjauksessa Harold ja Maude (1971) päähenkilöinä on epätodennäköinen parivaljakko. 20-vuotias Harold yrittää saada välinpitämättömän äitinsä huomiota lavastetuilla itsemurhayrityksillä. Hän kohtaa samanmielisen Mauden (79 v.), joka on kokenut muun muassa keskitysleirin kauhut.

Hal Ashbyn ohjaama komedia Harold ja Maude (1971) kuuluu niihin elokuviin, joiden arvostus kasvaa hitaasti mutta varmasti. Omana aikanaan se saavutti menestystä lähinnä intellektuellien kansoittamissa akateemisissa elokuvakerhoissa, mutta vuonna 1997 Yhdysvaltojen National Film Registry otti sen kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävien elokuvien kokoelmaansa. Kolmea vuotta myöhemmin American Film Institute sijoitti sen kaikkien aikojen sadan parhaimman amerikkalaiselokuvan joukkoon kahdessa kategoriossa: komedioissa ja rakkauselokuvissa. Elokuvan komedialuonnetta arvostettiin korkealle myös BBC:n organisoimassa kansainvälisten elokuvakriitikoiden äänestyksessä 2017.

Elokuvan tarinan Harold on nuori, rikas ja pakkomieleisesti kiinnostunut kuolemasta. Hän osallistuu huvin vuoksi hautajaisiin ja järjestää näytösitsemurhia yleensä paikassa, josta hänen äitinsä löytää hänet. Erään kerran hautajaisissa hän kuitenkin tapaa 79-vuotiaan Mauden ja näin Haroldin elämä muuttuu. Maude alkaa opettaa Haroldille hauskanpitoa, mm. tanssia ja laulua. Ja kohta kyse onkin rakkaustarinasta.

Varsinkin Cat Stevensin musiikista pitäville Harold ja Maude on ihan must! Monella tapaa elokuva kuitenkin esittää jo mennyttä aikaa. Pilven poltto, seniorikansalainen joka varastelee autoja sekä stereotyyppiset auktoriteettihahmot muistuttavat siitä radikalismista, jota vastaan vastakulttuuri 1960- ja 1970-luvulla keksittiin. Kiintoisaa onkin nähdä, mitä elokuvan piirteitä voidaan pitää radikaalina vielä tänäänkin.

- Jari Sedergren 2018