Petturimurhaaja (1969)

Le Voleur de crimes/Mannen som stal ett brott
Ohjaaja: 
Nadine Trintignant
Henkilöt: 
Jean-Louis Trintignant, Robert Hossein, Florinda Bolkan, Giorgia Moll, Bernadette Lafont
Maa: 
Ranska/Italia
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
90 min
Teemat: 
JEAN-LOUIS TRINTIGNANT
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Nadine Marquand Trintignantin elokuvassa Petturimurhaaja (1969) Jean-Louis Trintignant rakentaa asteittain ja vakuuttavasti muotokuvan pakkomielteisestä nuoresta miehestä, joka näkee kauniin naisen itsemurhan ja alkaa kuvitella sitä murhaksi.

Nadine Trintignantin tylsän Rakkaani, rakkaani (Mon amour, mon amour, 1967) -elokuvan jälkeen on yllättävää nähdä tämän naisohjaajan tekevän Petturimurhaajan kaltaisen tiivismuotoisen psykologisen tutkielman kuoleman vietistä. Trintignantin elokuvan keskushenkilö on Jean (Jean-Louis Trintignant), nuori mies, joka näkee kauniin naisen tekevän itsemurhan ajamalla autollaan jyrkänteeltä alas. Jean kiihottuu tästä näystä niin voimakkaasti, että hän alkaa kuvitella itsemurhan olleen murha. Vähitellen hän alkaa nähdä itsensä murhaajana ja tämä muotoutuu pakkomielteeksi. Lopulta Jean on pakotettu tekemään murhan.

Elokuvan tekijä – pääosan esittäjän vaimo – rakentaa miehen todellisesta olotilasta tiiviin ja jännittävän tunnelman liikoja konstailematta sijoittaen väliin miehen kuvitelmia hänen pidätyksestään ja kuulusteluistaan. Hän vie kerrontaansa eteenpäin pienillä, hyvin rakennetuilla tapahtumasarjoilla, jotka liittymättä suoranaisesti rikokseen tai sen myöhempään paljastumiseen muodostuvat palapelin tavoin lopulta kokonaiskuvaksi murhatapahtuman rakenteesta.

Nadine Trintignantin kerronta on aukotonta ja keskittynyttä, ja Jean-Louis Trintignantin kautta ohjaaja saa elokuvaansa sen tarvitsemaa intiimiyttä. Yhtä taitavasti kuin ohjaaja kerrontaansa, rakentaa Jean-Louis Trintignant oman osansa kehittäen asteittain, mitään liioittelematta mutta vakuuttavasti sairaan miehen muotokuvan. Jean-Louis Trintignantin näyttelijäsuoritus on valtava, epäilemättä hänen uransa mahtavimpia. Petturimurhaaja on kiehtova ja tiivis elokuva, ja osoittaa, että Nadine Trintignant on sittenkin varteenotettava elokuvantekijä.

– Markku Tuulen (Katso 52/1971) ja Toma Savon [T.S-o.] (Kansan Uutiset  29.11.1970) mukaan Antti Suonio 22.1.2011.