Heijastus (1968)

The Swimmer/Hägring
Ohjaaja: 
Frank Perry
Henkilöt: 
Burt Lancaster, Janet Landgard, Janice Rule
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
95 min
Teemat: 
50 VUOTTA SITTEN: VUOSI 1968
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
käsikirjoitus Eleanor Perry * John Cheeverin novellista
Frank Perry ohjasi John Cheeverin novellin pohjalta uima-allasodysseian Heijastus (The Swimmer). Eräänä kauniina kesäpäivänä Ned (Burt Lancaster) päättää ”uida kotiin” alueen uima-altaiden kautta mutta huomaa vähitellen elävänsä eri ajassa kuin muut. Perillä aution kodin pihamaa on täynnä syksyn lehtiä.

Heijastus, Frank Perryn surrealistinen näkemys vieraudesta kulutusyhteiskunnassa John Cheeverin novellin pohjalta, ei saanut ansaitsemaansa vastakaikua tuoreeltaan. Sittemmin siitä on tullut kulttielokuva.

Suomen elokuvateattereihin Heijastus tuli tuoreeltaan ja sai monelta kriitikolta erinomaiset arvostelut mutta katosi Helsingin elokuvateattereista yhdessä viikossa, ja vastaavan kohtalon se sai muuallakin. Valikoiva yleisö ei löytänyt Hollywood-tuotantoa, joka liikkui Antonionin Seikkailun ja Fellinin Ihanan elämän sfääreissä. Hollywood-viihteen ystävät poistuivat salista kesken näytöksen.

Suomalaiset kriitikot osasivat yhdistää Heijastuksen aviopari Frank ja Eleanor Perryn edelliseen teokseen, psykologiseen independent-tuotantoon David ja Lisa (1962). Eleanor Perry oli psykiatri, feministi ja käsikirjoittaja. Frank Perry oli Korean sodan veteraani, joka oli opiskellut Actors Studiossa ja jonka saavutuksiin kuuluivat Last Summer (1969), Hupsun kotirouvan päiväkirja (1970), Rancho Deluxe (1975) ja Mommie Dearest (1981).

Pohjana oli John Cheeverin, ”esikaupunkien Tshehovin”, novelli. Vuonna 1964 Cheever oli arvostuksensa huipulla, ja ”The Swimmer”, yksi hänen parhaista novelleistaan, julkaistiin The New Yorkerissa. Kun sitä filmattiin vuonna 1966 Westportissa, Cheever oli kuvauspaikalla usein nähty vieras. ”The Swimmer” on lähtökohdaltaan realistinen kuvaus kauniista kesäpäivästä. Pelkkiin uimahousuihin pukeutunut miespäähenkilö huomaa, että hän voi ”uida kotiin” lähinaapureiden uima-altaiden kautta.

Hienovaraisesti ja korostamattomasti tarinaan avautuu myyttisiä ja surreaalisia ulottuvuuksia. Myyttisiin yhtymäkohtiin kuuluu Narkissoksen taru Ovidiuksen teoksessa Muodonmuutoksia. James Joycen tavoin Cheever rakentaa kertomuksensa yhden päivän odysseiaksi. Yhden päivän aikana mies muuttuu muukalaiseksi toisille ja itselleenkin, vieraaksi omassa elämässään. Voimat vähenevät, naiset lakkaavat katsomasta sillä silmällä, uimari ei ole enää tervetullut juhliin, vesi kylmenee, alkaa paleltaa. Ithakassa kukaan ei odota ja tunnista vaeltajaa. Kotiportti on ruostunut, ja tenniskenttä on täynnä syksyn lehtiä.

Eleanor Perry laajensi Cheeverin tarinaa hyvällä maulla. Uimarin odysseia vie sankarin kahdeksalle uima-altaalle, jotka kuvastavat elämän vaiheita. Nediin aikoinaan teinityttömäisesti pihkaantunut lapsenvahti Julie Ann (Janet Landgard) on nyt nuori nainen. Yksinäiselle pojalle Ned opettaa uintiliikkeitä. Entinen rakastettu (Janice Rule) on täynnä suuttumusta. Visuaalisesti Perry saa paljon irti veden ja syksyisen metsän symboliikasta.

Mielenkiintoisiin yksityiskohtiin kuuluu Julie Annin huomio (vuonna 1966!), että ”hän on tavannut miehen tietokoneen välityksellä – niin tekevät nykyään kaikki!”. Urheilija ja akrobaatti Burt Lancaster esiintyy yllään vain uimahousut. Nudistijaksossa hänellä ei ole niitäkään.

Elokuvaa oli pitkään vaikea saada nähtäväkseen hyvälaatuisena, kunnes Grindhouse Releasing julkaisi siitä upean blu-rayn vuonna 2014. KAVIlla on Columbian tallettama ensilevitysversio, Technicolor-kopio, jonka mehevän täyteläiset värit ovat säilyttäneet hehkunsa.

– Antti Alanen (pohjana Film Diary, Il Cinema Ritrovato 1.7.2013) AA 18.7.2018
Tarsemin ohjaama yksiminuuttinen kunnianosoitus: mainoselokuva Levi’s: The Swimmer (1992).