Mafian merkitsemä (1966)

A ciascuno il suo/Jagad av Mafian
Ohjaaja: 
Elio Petri
Henkilöt: 
Gian Maria Volontè, Irene Papas, Gabriele Ferzetti
Maa: 
Italia
Tekstitykset: 
suom. tekstit (E) / svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
99 min
Teemat: 
ELIO PETRI
Elio Petrin urbaani rikostrilleri resonoi silloisen Italian metropolien poliittista ja taloudellista epävarmuutta. Elokuvassa Mafian merkitsemä vasemmistolainen yliopiston professori (Gian Maria Volontè) kieltäytyy pitämästä entisessä sisilialaisessa kotikaupungissaan tapahtunutta kaksoismurhaa pelkkänä perinteisenä kunniarikoksena. Taustalla kajastavat poliittiset vaikutteet.

Elio Petrin elokuvissa ei ole yllätys, että rikos yhtyy tavalla tai toisella perheeseen, kirkkoon ja hallitukseen. Mafian merkitsemä oli tämän suuntauksen aloituselokuva vuonna 1967. Maaseutukylän metsästysjuhlan yhteydessä tehdyt kylän merkkimiesten tapot pyyhitään pois ”intohimo-/kunniamurhiksi”, joille järjestetään sopivat syylliset alaluokkaisesta lukutaidottomasta kastista.

Ratkaisu ja selitys ei kuitenkaan kelpaa yliopistoprofessorille ja entiselle kommunistille Paolo Lauranalle (roolissa ikoninen mafiahahmo Gian Maria Volontè), joka saa tarpeekseen siitä, että mafian täyteinen gangsteripolitiikka ulottuu kadun tasolta ylimmille valta-asteille, jättäen jälkeensä valheiden verkon, viidakon lait sekä  moraalin autiomaan.

Petrin tyyli on vaihtunut täysin aiemmasta pop-taiteen sävyttämästä tyylittelystä ja on ohjaajan urailla aloitus kiihkoisampaan otteeseen, jonka huipentumat koettiin 1970-luvun teoksissa. Jännitystä luovat Luis Bacalovin tekoajalle tyypilliset calypsorytmit ja melankoliset pianosoinnut, unohtamatta hakkaavia rumpuja, jotka johdattavat yhä tummempiin sävyihin, joiden ekspressiivisistä piirteistä katsoja ei pääse irrottautumaan vaikka haluaisi.

– Jari Sedergren 2017