Päivät ovat luetut (1962)

I giorni contati/Dagarna äro räknade
Ohjaaja: 
Elio Petri
Henkilöt: 
Salvo Randone, Franco Sportelli, Regina Bianchi
Maa: 
Italia
Tekstitykset: 
suom. tekstit (E) / svensk text
Ikäraja: 
S
Kesto: 
98 min
Teemat: 
ELIO PETRI
Elokuvassa Päivät ovat luetut (I giornati contati, 1962) on paljon samoja piirteitä kuin Elio Petrin esikoisteoksessa Murhaaja saapuu. Neorealismin ja Ranskan uuden aallon vaikutus näkyy.

Elio Petrin toinen pitkä filmi, vuonna 1962 ensi-iltaan tullut Päivät ovat luetut on jäänyt kovin vähälle huomiolle. Tekijäjoukko on silti vankka. Mukana ovat tekoaikansa Italian johtava käsikirjoittaja Tonino Guerra, joka oli vakiokaartia silloin kun ohjaajan puikoissa olivat Petrin ohella esimerkiksi Antonioni tai Rosin veljekset, ja tähtinäyttelijä Salvo Randone, jonka näyttelemä keski-ikäinen roomalainen putkiasentaja todistaa työmatkallaan raitiovaunussa ikäisensä miehen sydänkohtausta.

Äkkikuolema jättää syvän jäljen päähenkilöön. Hän tajuaa, että hänen omatkin päivänsä ovat luetut – siitä elokuvan nimi – ja hän päättää saada irti jäljellä olevasta ajasta kaiken irti. Hän irtisanoutuu työstään ja yrittää keskittyä elämän hienompiin ja suurempiin asioihin, mutta hengettömyys ja pettymykset ovat silläkin tiellä tavallisia.

- Jari Sedergren 2018