Näkymätön mies (1933)

The Invisible Man/Den osynlige mannen
Ohjaaja: 
James Whale
Henkilöt: 
Claude Rains, Gloria Stuart, William Harrigan
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
72 min
Teemat: 
JAMES WHALE
Kopiotieto: 
35 mm
Lisätieto: 
H. G. Wellsin romaanista
H. G. Wellsin romaaniin perustuvassa Näkymättömässä miehessä (1933) näyttelijädebyytin ja poikkeuksellisen roolihaasteen sai Claude Rains: miestä ei tosiaankaan nähdä. Vaikuttavat erikoistehosteet toteutti John P. Fulton. Huom! Ohjelmavihkossa on väärä alkamisaika 20.11. näytökselle. Oikea aloitusaika on klo 19.

Näkymättömän miehen käsikirjoittajakumppani R. C. Sherriff oli laatinut näytelmän Matkan pää, jonka James Whale oli ohjannut menestyksekkäästi lontoolaisena teatteriproduktiona sillä seurauksella, että hänet kutsuttiin Hollywoodiin tekemään näytelmästä elokuvaversio, mukanaan pääroolin tulkitsija Colin Clive, joka sai myös paronin roolin Whalen definitiivisessä Frankenstein-filmatisoinnissa (1931). Lyhyellä elokuvaurallaan Whale liitettiin useasti ”kirjallisiin” elokuviin, mutta populaarissa tietoisuudessa hänen maineensa perustuu science fictioniin ja kauhuun, eturivissä Frankenstein, Frankensteinin morsian (1935) sekä välkky musta komedia Näkymätön mies.

H. G. Wellsin samannimiseen romaaniin perustuvassa elokuvassa on keskeisellä sijalla Claude Rainsin ilmeikäs ääni. Rains esittää tiedemiestä, joka on tullut hulluksi keksimänsä näkymättömyysseerumin sivuoireena. Hänestä tulee seutukunnan vitsaus, itse ilkimys, joka tuo mieleen Rafflesin, E. W. Hornungin antisankarin. Hän pitää poliisia pilkkanaan toteuttaessaan näkymättömyytensä turvin pankkiryöstön silkkaa pahuuttaan.

John P. Fultonin ylistetyt erikoistehosteet näkymättömyyskohtauksissa olivat niin loisteliaita, että Universal käytti niitä uudelleen jatko-osissa ja muissa elokuvissa. Kohtaukset, joissa Rains riisuu lasinsa ja kääreensä paljastaakseen, että alla ei ole mitään, toteutettiin pukemalla stuntmies mustiin samettialusvaatteisiin ja kuvaamalla riisuutuminen mustaa samettitaustaa vasten. Kohtaus, jossa Rains menettää lopullisesti näkymättömyytensä, saatiin aikaan taiturillisella stop motion -animaatiolla. Tällaisista jaksoista välittyy alkuvoimainen ihmeen tunne, sense of wonder, joka vie meidät takaisin elokuvan alkuperäisimpiin oivalluksiin.

Olkoonkin, että elokuva on kevyttä tekoa ja Sherriffin ja Wylien käsikirjoitus hieman hidastempoinen, Whalen pirullisen terävä mustan huumorin taide pysyy ilahduttavana. Tässä elokuvassa Claude Rainsista tuli tähti aivan kuten Frankensteinissa oli tullut tähti Boris Karloffista. Tämä kieltäytyi nyt roolista, josta tuli Rainsille läpimurto.

Vuonna 1940 valmistui rutiinimainen jatko-osa The Invisible Man Returns, joka puolestaan poiki lyhytaikaisen Näkymätön mies -sarjan, joka päättyi Universalin Frankenstein- ja Dracula-sarjojen tapaan kohtaamiseen hölmöilevän koomikkoduon kanssa: Abbott and Costello Meet the Invisible Man (1951).

– Phil Hardyn mukaan (The Aurum Film Encyclopedia: Horror) AA 20.11.2018