Kolme paholaista (1925)

The Unholy Three
Ohjaaja: 
Tod Browning
Henkilöt: 
Lon Chaney, Mae Busch, Matt Moore, Victor McLaglen
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
83 min
Teemat: 
ELOKUVAN HISTORIA
Kopiotieto: 
16 mm
Lisätieto: 
piano Johanna Pitkänen
Korkealle amerikkalaisen elokuvan tähtitaivaalle kohosi tuhatkasvoinen Lon Chaney, jolla oli ohjaajanaan usein makaaberin mielikuvituksen mestari Tod Browning. The Unholy Three (1925) kertoo rikolliskolmikosta, joka viettää kaksoiselämää karnevaalin friikkishown esiintyjinä.

Creighton Tull Chaney, taitelijanimeltään Lon Chaney Jr dominoi amerikkalaista kauhuelokuvaa 1920-luvulla.Tuhatkasvoiseksi kuvattu Lon Chaney Jr piirsi merkittävät näyttely- ja maskeeraustaitonsa vuosikymmenen mieleen painuvimpiin elokuviin kuten The Hunchback of Notre Dame (1923), Phantom of the Opera (1925) ja London After Midnight (1927). Elokuvakriitikko ja -historioitsija Georges Sadoul on aiheellisesti kuvannut Browningia elokuvan Edgar Allan Poeksi.

Ohjaaja Tod Browning aloitti yhteistyön Lon Chaneyn kanssa 1919 ja se kesti Chaneyn kuolemaan asti vuonna 1930. He tekivät yhdessä sarjan hyvin suosittuja elokuvia jotka käsittelivät pakkomielteisen koston sävyttämiä tarinoita joihin sisältyi fyysistä kehon runtelua. Samaan aikaan saksalainen kauhuelokuva oli ekspressionismin sävyttämää ja vahvasti fantasialla tyyliteltyä. Lon Chaney puolestaan karttoi yliluonnollista ja suosi realistisia tapahtumapaikkoja.

Kolme paholaista on tunnelmarikas tarina rikollisjoukkiosta joka koostuu kääpiö-Tweedledeesta (Harry Earle), Hercules-voimamiehestä (Victor McLaglen) ja vatsastapuhujasta joka esittäytyy vanhana naisena. Browningin pakkomielteisyys epämuodostumiin, seksuaalisiin poikkeumiin ja kuolemaan luovat hienoja hetkiä valkokankaalle. Elokuva oli tuhatkasvoisen Chaneyn paluu Universal-studiolle vuonna 1925. Elokuva pohjaa Clarence A. "Tod" Robbinsin' kertomukseen joka julkaistiin New Yorker -lehdessä 1917. Robbinsin tarina käsitteli skitsofreenistä vatsastapuhujaa.

Kolme paholaista menestyi hyvin teatterissa ja myös kriitikot kiittelivät Browningin elokuvaa. Muun muassa arvostettu New Yorker -lehti ylisti Kolmea paholaista vuolaasti:

Kaikki kunnia herra Browningille. Hänen ohjauksensa on tulvillaan karmeuksia, huumoria ja täyttä toimintaa. Hän on tiristänyt/tislannut groteskin melodramaattisen komedian ja taidokkaasti luonut aavemaisen kaledoskoopin joka koostuu julmuudesta, ironiasta ja väkivallasta. Kuinka helposti hän olisikaan hän voinut kompastua tavallisiin elokuva-ansoihin ja tehdä pelkän rikosroskaa

New York Times nosti Kolmen paholaisen vuoden parhaiden elokuvien kymmenikköön. Kolme paholaista oli myös kassamagneetti ja se siivitti merkittävästi Browningin Hollywood uraa.

Elokuvasta tehtiin ripeästi uusi versio 1930 jolloin elokuvantekijöillä oli jo käytössään äänielokuvan teknikka. Tuhatkasvoisella Lon Chaneylla oli Kolme paholaista -elokuvassa peräti viisi roolia. Hän on Professori Echo, rouva O'Grady, tyttö katsomossa, skitsofreeninen vatsastapuhuja ja papukaija. Kolme paholaista oli ainoa elokuva joka Lon Chaney salli tehtävän myös ääniversiona. Chaneyn äänen autenttisuus varmistettiin valaehtoisella todistuksella.

- Pasi Nyyssönen 9.11.2018