Kevät (1969)

Kevade/Spring
Ohjaaja: 
Arvo Kruusement
Henkilöt: 
Arno Liiver, Riina Hein, Aare Laanemets
Lisähenkilöt: 
kuvaus Harry Rehe • musiikki Veljo Tormis
Maa: 
Viro/Neuvostoliitto
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
84 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
DCP
Lisätieto: 
Oskar Lootsin romaanista * vieraana Riina Hein
Arvo Kruusementin Kevät (1969) kertoo 1800-luvun lopun koululaisten tarinoita. Se on lyyrinen ja seikkailullinen elokuva ensimmäisen rakkauden syttymisestä, yksi virolaisten rakkaimmista elokuvista kautta aikojen. Oskar Lutsin kirja Arno ja kumppanit (Kevade) on myös suomennettu.

Vieraana näytöksessä näyttelijä Riina Hein.

Kevät vie katsojan menneisyyteen, pienen pitäjänkoulun arkeen pienessä Paunveren kartanopitäjässä. 1800 ja 1900-lukujen vaiheessa. Elokuvan päähenkilöt ovat koululaisia: melankolinen Arno, raivoisa Toots, käytännöllinen ja aikaansaava Teele, flegmaattinen Tõnisson sekä hemmoteltu ja aina valittava Kiir. Elokuva kertoo meille tarinan lasten ensimmäisten romanttisten tuntemusten ilmaantumisesta sekä ensimmäisten vakavien haasteiden ja pettymysten kohtaamisesta. Lasten suhteet aikuisiin ovat myös tärkeä osa tarinaa. Aikuisia edustavat lempeä ja suvaitsevainen opettaja Laur, paikallinen suntio Julk-Jüri, joka antaa Raamatun opetusta ja joka on aina nuhtelemassa kurittomia koulupoikia sekä jatkuvasti päihtynyt kirkonkellojen soittaja Lible.

Kevät perustuu Oskar Lutsin (1887–1953) samannimiseen tarinaan, joka julkaistiin vuonna 1912. Kirjailija itse kutsui tarinaa "Muistoiksi kouluajoilta". Aivan kuten Oskar Luts kirjoitti Kevään päähenkilöiden elämästä useammassa kirjassa, niin myös Arvo Kruusement teki kaksi muuta elokuvaa samoista henkilöhahmoista. Elokuvien nimet ovat Kesä (Suvi, 1976) ja Syksy (Sügis, 1990). Elokuvien sisäisen historian kannalta on merkittävää, että samoja henkilöhahmoja esittävät samat näyttelijät kaikissa kolmessa elokuvassa, kuvaten kolmea eri vaihetta heidän elämässään.

Arvo Kruusementin (s. 1928) pääteos on niin sanottu “Paunvere-trilogia”. Hän opiskeli Venäjän valtiollisessa teatteritaiteen korkeakoulussa Moskovassa ja työskenteli Tallinnfilmin studiolla näyttelijänä ja tuottajana. Kaikkiaan Kruusement on tuottanut seitsemän kokoillan elokuvaa. Hän kuuluu yhdessä Kaljo Kiiskin, Tõnis Kaskin, Grigori Kromanovin, Virve Aruojan sekä muiden kanssa Viron ensimmäiseen sodanjälkeiseen elokuvantekijöiden sukupolveen. Useimmat heistä valmistuivat Venäjän valtiollisesta teatteritaiteen korkeakoulusta (GITIS) 1950-luvun alussa.

Useat virolaissukupolvet osaavat ulkoa Kevään nokkelat vitsit ja murjaisut, kuten esimerkiksi: ”Naulataan se kiinni, jos se ei pysy paikoillaan” ja ”Miksi te haluatte tulla tappelemaan alueellemme”.

Arvo Kruusement on kommentoinut trilogiaansa näin: “Arno on se joka saa Kevään värisemään kuin tuulikellot ja Toots lisää tempuillaan tarinaan oman mausteensa. Kesässä Tootsista on tullut aikuinen mies, joka on valmiina avioliittoon. Se on kuitenkin Teele, joka kosii Tootsia. Kesä on Teelen ja Tootsin tarina. Syksyssä jäi kerrottavaksi Kiirin tarina.”

Kruusementin kolme Paunverestä kertovaa elokuvaa voidaan nähdä Viron sielun aina 1900-luvun alkupuoliskolle kantautuvana henkisenä heijastuksena. Trilogian ensimmäinen osa Kevät kuuluu Virossa sekä tavallisten ihmisten, että kriitikoiden kaikkien aikojen rakastetuimpiin kansallisiin elokuviin.

– Jaak Lõhmus

Katso myös:

http://www.elonet.fi/fi/elokuva/177331

https://www.imdb.com/title/tt0064542/