Varo kurveja (1959)

Vallatud kurvid/Se upp för kurvor/Naughty Curves
Ohjaaja: 
Kaljo Kiisk, Juli Kun
Henkilöt: 
Terje Luik, Rein Aren, Peeter Shmakov, Eve Kivi
Maa: 
Viro
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
S
Kesto: 
89 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
DCP
Lisätieto: 
vieraana Terje Luik. Päivitys 12.11.: Luik on valitettavasti joutunut perumaan tulonsa.
Kaljo Kiiskin ja Juli Kunin seikkailullinen ja romanttinen väärinkäsityskomedia Varo kurveja (1959) hahmottaa 1950-luvun lopun Neuvosto-Viron poliittisesti vapaampaa kautta.

Joulukuussa 1959 Tallinnassa ensiesitetty Vallatud kurvid (Varo kurveja) pääsi Neuvostoliiton valkokankaille keväällä 1960. Elokuvasta tuli hitti – eikä vain Neuvostoliitossa. Se houkutteli elokuviin paljon katsojia monissa muissa maissa, myös Suomessa. On kiinnostavaa, että elokuvaa esitettiin jo tuolloin Suomessa vironkielisenä. Varo kurveja osoittautui ns. suojasään ja kulttuurielämän vapautumisen aikakauden hyväksi vientituotteeksi monissa maissa, minkä piti – tienaamisen ohella – toimia osoittajana siitä, että uudistuvassa Neuvostoliitossa elämä on vallan hauskaa. Suomalaisissa elokuvateattereissa elokuvaa esitettiin lokakuussa 1960, alle vuoden kuluttua Tallinnan ensi-illasta. Se toi jännitystä elämään.

Elokuvan Suomen ensi-illan innoittamat lyhyet tiedonannot puhuvat puolestaan. Tässä pari kommenttiesimerkkiä vuodelta 1960.

Uusi Suomi, 16.10.1960: 

“Elokuva alkuperäiseltä nimeltään “Vallatud kurvid” on harvinainen lintu ja herättää iloista odotusta monen mielessä, ehkä myös muistoja entisajan iloisesta Tallinnasta. On uusi ja kokemisen arvoinen elämys kuulla eestinkieltä valkokankaalta. Puitteet, joissa tämä elämys tarjotaan, ovat vaatimattomat, puskateatterin tapaista väärinkäsitysfarssia, mutta sentään tuoreet ja vauhdikkaat.“

Kansan Uutiset, 16.10.1960:

”Ensimmäinen täysin eestiläisin voimin valmistettu (ja myös eestinkielinen) meille saapunut elokuva. Valitettavasti filmin tarina on lapsellisen naiivi ja tapahtumat, vaikka kehittyvätkin moottoriurheilun merkeissä, köyhänpuoleisia. Mutta sitä parempaa tasoa on kuvaus, ja teknillisesti filmi on hyvin taitavasti tehty. Sankareina esiintyvät kaksoissisaret, joita kumpaakin esittää sama näyttelijätär. Tämä teknillinen puoli on suoritettu moitteettomasti, kuten myös eräät moottoripyöräkilpailujen kohtaukset. Varsinainen kertomus yhdennäköisyyttä hyväkseen käyttävistä sisaruksista ja ulkomaille kilpailemaan pyrkivistä keskenään kilpailevista moottoripyöräilijöistä sisältää kuitenkin vain nimeksi jännittävyyttä ja yhtä vähän romanttista rakkautta.”

Varo kurveja oli ensimmäinen Viron sosialistisessa neuvostotasavallassa tehty elokuva, joka valloitti maailman – jos näin voidaan sanoa. Elokuvaa esittivät kaikki Varsovan liittoon kuuluvien eli sosialististen maiden elokuvateatterit sekä ns. ystävämaat kuten Suomi. Pääosan esittäjistä – Terje Luik, Peeter Shmakov, Rein Aren, Eve Kivi – tuli oikeita elokuvatähtiä miljoonille elokuvankatsojille.

Moottoripyöräkilpailut, kyseisen elokuvan pääasiallinen tapahtumatanner, olivat 1950-luvun lopussa älyttömän suosittuja, kymmeniä tuhansia katsojia seuraamaan houkuttelevia näytöksiä. Tallinnan Pirita-Kose-Kloostrimetsan moottoripyörärata oli 1950-luvun lopun Tallinnassa gladiaattoreiden kilpatanner numero yksi. Siellä taistelivat nopeus, kauneus, glamour ja tekniikka. Ja nuoruus. Katsojat pitivät elokuvasta.

Elokuvan pääosissa ovat virolaisen elokuvan tulevaisuuden tähdet Rein Aren, Peter Shmakov-Kard, Terje Luik ja Eve Kivi. Heistä Luik siirtyi kylläkin elokuvan, sen jatko-osan Ohtlikud kurvid (Vaaralliset kurvit) ja vielä parin pienemmän elokuvaroolin jälkeen Moskovan keskustelevision ohjaajaksi.

Varo kurveja osoittautui niin suosituksi, että kaksi vuotta myöhemmin Goskinon tilauksesta valmistui samaan tarinaan perustuen Neuvostoliiton ensimmäinen värillinen panoraamaelokuva Vaaralliset kurvit. Tuotantotiimi oli sama, samoin näyttelijät. Tallinnan elokuvastudion partneri oli nyt Mosfilm, ja elokuvasta valmistui vaan venäjänkielinen versio. Kyseessä oli elokuva, jonka tuotannossa ei enää laskettu rahoja. Tämä elokuva on ns. satelliittielokuva, joka nykyisin teknisistä syistä on jo unohdettu ja onkin kiinnostava oikeastaan teknisen ja tuotantoteknologisen toteutuksensa puolesta.

Varo kurveja -elokuvan näyttelijöistä on joukossamme enää nykyään vain pääosan esittäjä Terje Luik ja sivuosan esittäjä Eve Kivi.

Elokuva on Virossa edelleen todella suosittu. Kulttielokuvakamaa.

- Jaak Lõhmus, 9.11.2018

Suomennos sitaatteja lukuun ottamatta Jenni Kavén

Katso myös: http://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/471

https://www.imdb.com/title/tt0142954/?ref_=fn_al_tt_1

https://etv2.err.ee/v/videod/dok_film/5cc73349-4d37-46df-92c5-e81c22fd01c9