Richard III (1995)

Ohjaaja: 
Richard Loncraine
Henkilöt: 
Ian McKellen, Annette Bening, Kristin Scott Thomas
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Ian McKellen ja Richard Loncraine William Shakespearen näytelmästä
Maa: 
GB
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
104 min
Teemat: 
MAGGIE SMITH
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Shakespearen Rikhard III on pitkälti vastuussa nimihenkilönsä synkästä maineesta. Hänen hahmossaan pahuus kytee kuningashuoneessa myös Richard Loncrainen ja Ian McKellenin versiossa Richard III (1995), joka on kuin näkymä vaihtoehtoiseen 1930-luvun Britanniaan. Richardin ensiesiintyminen on uhkaava kuin Darth Vaderin. Hollywoodin gangsterielokuville kumartavassa elokuvassa parastaan panevat nimiroolin McKellenin lisäksi mm. Maggie Smith, Annette Bening, Robert Downey Jr. ja Kristin Scott Thomas.

Kyttyräselkäisessä Richard III:ssa William Shakespeare loi kaikkien aikojen kelmin: petturi, vallananastaja, lastenryöstäjä, murhaaja. Todellinen Richard III (1452-1485) ei muistuttanut tätä myytistä hahmoa juurikaan, mutta musta legenda elää.

Itsetietoisen, niin katsojien kuin näytelmän hahmojen kanssa flirttaileva Richard on näyttelijälle vaativa ja äärimmäisen herkullinen rooli. Valkokankaan kuuluisin Richard on epäilemättä Laurence Olivier vuoden 1955 elokuvassa, kun taas television Musta kyy -sarjassa (1983-1989) koomikko Rowan Atkinson parodioi historian kuuluisaa kelmiä nimiroolissa. Näyttelijä Ian McKellen oli esittänyt Richardia suurella menestyksellä Lontoon National Theatressa vuonna 1990 ja Richard Loncrainen elokuva vuodelta 1995 perustuu kyseiseen tuotantoon. Sovituksesta vastasivat Loncraine ja McKellen yhdessä. He siirsivät näytelmän tapahtumat Ruusujen sodan Englannista 1930-luvulle, vaihtoehtoiseen historiaan, jossa fasismi saa vallan maassa. Samalla elokuva tuntuu kysyvän, mitä olisi tapahtunut Englannille, jos natsisympatioistaan tunnettu Edvard VIII (1894-1972, kuninkaana 1936) olisi pysynyt valtaistuimella sen sijaan, että luopui siitä voidakseen naida eronneen amerikattaren Wallis Simpsonin.

Alussa aurinko paistaa valtakunnassa, kun Richardin veli Edvard IV kruunataan. Lipeväkielinen Richard imartelee, mutta punoo jo juoniaan. Eräässä kohtauksessa hän saapuu näyttämölle savuverhon takaa ja maskin kautta hengittäen kuin Darth Vader, popkonnista ehkä uhkaavin. McKellenin Richard viettelee katsojan ja pakottaa rikoskumppanikseen. Hän on suuri konna ja tietoinen siitä, katumaton ja loputtoman vallanhimoinen – himo, joka jättää hänet lopulta yksin taistelukentälle.

Loncraine ja McKellen säilyttivät Shakespearen dialogin, joka soljuu selkeänä. Mukana näyttelijäkaartissa ovat mm. Jim Broadbent (Buckinghamin herttua), Nigel Hawthorne (Clarencen herttua), Kristin Scott Thomas (Lady Anne), Robert Downey Jr. (lordi Rivers), Annette Bening (kuningatar Elisabet) sekä loistava Maggie Smith Richardin äitinä Yorkin herttuattarena, joka on aina tuntenut poikansa kierouden. Loncraine kuljettaa tarinaa kamaridraaman ja toimintatrillerin yhdistelmänä niin, että lopputulos saa hengästymään.

Mm. Roger Ebertin pohjalta 14.9.2014 Anna Möttölä