Betoniyö + Vaaran merkki

Ohjaaja: 
Pirjo Honkasalo + Pirjo Honkasalo, Pekka Lehto
Henkilöt: 
Johannes Brotherus, Jari Virman, Anneli Karppinen +
Maa: 
Suomi/Ruotsi/Tanska + Suomi
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text + suom. tekstit (E)
Ikäraja: 
K12 + S
Kesto: 
96 min + 20 min
Teemat: 
PIRJO HONKASALO MASTERCLASS
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
+ Deutsche Fassung
Betoniyö (2013) perustuu Pirkko Saision aikalaisromaaniin (1981), joka tunnetaan näytelmänäkin. ”Kadehdittavuuteen asti puhdas taideteos”, kirjoitti Harri Sirola. Romaani muodostaa aallonmurtajan kaltaisen pohjan elokuvalle, joka murjoo odotuksia ja kurottaa inhimillisen totuuden häikäisevän karkeaan ytimeen.

Vuoden 2014 Jussi-palkintoja jaettaessa ei yllätyksiä tullut. Pirjo Honkasalon Betoniyö, joka perustuu Pirkko Saision samannimiseen romaaniin (1981), keräsi kuusi Jussia, mukaan lukien parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen palkinnot. Muut neljä tulivat kuvauksesta, lavastuksesta, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta. Peter Flinckenberg kruunattiin työstään myös Yhdysvalloissa elokuvaajien yhdistyksen arvostetulla palkinnolla. Luotu visuaalinen maailma on kaikkea muuta kuin perustarinan realismi, se hengittää syvemmällä, jopa alitajunnan puolella.

Tarina on tiivis, yhden vuorokauden kuvaus, jossa teiniangstin keskellä oleva pikkuveli Simo päättää seurata jo omia, rikollisiakin polkuja tallaavan isoveljensä Ilkan menoa. Karskiksi kasvaneella Ilkalla on käynnissä viimeinen ilta vapaana ennen vankeusrangaistuksen täytäntöönpanoa. Äiti, jonka oman elämän palaset ovat matkalla pirstoutuneet, saa Simon lähtemään veljensä tueksi.

Herkkä ja haavoittuva Simo, jota Johannes Brotherus hienosti tulkitsee, ei ole valmis kohtaamaan kaikkia arkisen kaupungin yllättäviäkin tapahtumia. Kun sitten hän kotiin päin palatessaan tutustuu paremmin aiemmin karsastamaansa, naapurustossa asuvaan kulttuurisesti sivistyneeseen valokuvaajaan, syntyykin lopulta tilanne, jonka seuraukset ovat peruuttamattomat.

Mustavalkoisena kuvattu elokuva voi olla kaunis silloinkin kun tarina on raa’asti raju. Betoniyö on siitä hyvä esimerkki.

– Jari Sedergren 2018

Vaaran merkki

Vaaran merkki on dokumenttielokuva suomalaisen fasistisen liikkeen ilmenemismuodoista Suomessa 1970-luvun lopulla. Liikkeeseen soluttautuneet tekijät tallensivat suomalaisten fasistien puuhailua heidän omilla ehdoillaan, johtopäätösten tekeminen jätetään katsojan tehtäväksi. Elokuva seuraa myös Kirjapaino Kursiivin tuhopolton oikeudenkäyntiä. Pääesiintyjä on valtakunnanjohtaja Pekka Siitoin "itse asiasta kuultuna".

- Jari Sedergren 19.1.2011