Kaikenkarvainen Charlie (1989)

All Dogs Go to Heaven/Änglahund
Ohjaaja: 
Don Bluth
Henkilöt: 
Burt Reynolds, Vic Tayback, Judith Barsi
Maa: 
Irlanti
Tekstitykset: 
puhumme suomea
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
85 min
Teemat: 
DON BLUTH
LASTEN LEFFASUNNUNTAIT
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
animaatioseikkailu kulkukoirasta
Bluth ei suostunut työstämään jatko-osia menestyksilleen ja irtautui yhteistyöstä Spielbergin kanssa. Seuraavina vuosina hän teki sarjan heikommin vastaanotettuja elokuvia, joiden parhaimmistoa edustaa haudantakaisen The Crow -rymistelyn koiravastine Kaikenkarvainen Charlie (1989).

Kaikenkarvainen Charlie -animaatioelokuvan tarina sijoittuu Yhdysvaltojen eteläisiin osiin, New Orleansin kaupunkiin vuonna 1938, toisin sanoen kieltolain aikaan. Sen mukaisia ovat myös elokuvan hahmot.

Päähenkilö on paatunut rikollinen saksanpaimenkoira Charlie, joka pääsee hengestään, kun bisneskumppani Carface, amerikanpitbulterrieri ja luonnoltaan Charlietakin pahempi, sen päättää.

Koirat ovat kuitenkin periaatteessa jaloja ja uskollisia eläimiä, ja siksi Charlie päätyy taivaaseen, mutta vain hetkeksi aikaa, sillä hän pakenee taivaasta takaisin maan pinnalle: hän haluaa kostaa kuolemansa. Maan päällä Charlie tutustuu orpotyttö Anne-Mariehen, joka osaa puhua eläimille. Parhaista ystävistä ei voi muuten puhua, sillä muut koirat käyttävät omissa huijauksissaan Anne-Marieta pahan kerran hyväksi.

Tarina on siis melkoisen raju, eikä sen tekeminen ollut entiselle Disney-animaattorille Don Bluthille helppoa. Tarina venyi ja paukkui, ja erityisesti sen taivaskohtauksia piti muunnella ja lyhentää pitkän ajan kuluessa. Monet laulu- ja tanssikohtaukset vievät elokuvan tarinaa eteenpäin.

Visuaalisesti tarkastellen elokuvan väripaletti on uskomaton: kyse on juuri elokuvan teon aikaan 1980-luvun lopulla uudistuneesta Technicolorista. Sisällöltään hahmot ovat avoimesti parodisia ja jopa bisarreja. Silti kyse on koko perheen viihteestä.

– Jari Sedergren 2018