Epäillyt (1995)

The Usual Suspects/De misstänkta
Ohjaaja: 
Bryan Singer
Henkilöt: 
Stephen Baldwin, Kevin Spacey, Gabriel Byrne
Maa: 
USA/Saksa
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
105 min
Teemat: 
DEKKARIT VALKOKANKAALLA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Casablancan kuulusta repliikistä ”round up the usual suspects” nimensä saaneen Bryan Singerin Epäiltyjen (The Usual Suspects, 1995) taidokas ja kimurantti juoni hämmensi monia. Satamassa palavan laivan ja murhan mysteeri kietoutuu ydinkysymykseen: kuka on Keyzer Söze?

Epäillyt alkaa räjähdyksellä kalifornialaisessa satamassa ja jatkuu takaumana viidestä rikollisesta, jotka kohtaavat poliisin tunnistusrivissä New Yorkissa. Mitä pitemmälle tapahtumasarjassa päästään, sitä monimutkaisemmaksi kaikki käy. Aivan huomaamatta elokuva myös vaihtaa tempoa ja tyylilajia, thrilleri ja rikostarina kääntyy vähä vähältä psykologiseksi tutkielmaksi, joka tarkastelee toden ja tarun häilyvää suhdetta ja alkaa viimein muokata sitä itse. Elokuva leikkii mustan elokuvan perinteisillä keinoilla, visuaalisilla lainoilla ja etenkin katsojan yrityksillä arvata, kuka sen teki tai kuka on Keyzer Soze tai mitä tapahtui todella. Taustalla kummittelevat niin Citizen Kanen palapeli kuin Rashmonin näkökulmatekniikka tai Resevoir Dogsin sekä ajan että näkökulmien osalta pirstottu kuvaus rikollisjengin keskinäisistä suhteista ja yhteisen keikan ulottuvuuksista.

Epäillyt on ohjaaja Bryan Singerin ja käsikirjoittaja Christopher McQuarrien toinen yhteistyö. Myös heidän esikoiselokuvansa Public Access (1993) leikki pettävillä silmänlumeilla, joskin vähemmän labyrinttimäisellä tavalla, tarinassaan nuoresta miehestä, joka uneliaan pikkukaupungin radioaseman juontajana saa kaupunkilaiset toistensa kurkkuun. Vastaavasti Verbal Kintin monologi on ilmeistä verbaalista sumuverhoa, jossa todellisen tarinan kerrokset jäävät piiloon - jos mitään todellista tarinaa edes loppupaljastuksen jälkeen onkaan: kenties Keyzer Sozea ei sittenkään ole olemassa, tai on olemassa monikasvoinen, myyttinen hahmo, jolla kuka tahansa gangsteripomo voi pelotella kilpailijoitaan. “Paholaisen paras temppu kautta aikain oli vakuuttaa maailma siitä, että häntä ei ole olemassa”, sanoo Verbal Kint.

Teologinen viittaus on paikallaan, koska likiuskonnollinen intensiteetti värittää suurta osaa elokuvaa: Gabriel Byrnen langennut enkeli, uhrimyytti Sozen unkarilaisista juurista ja elokuvan ydintä oleva Kintin ja Kujan kaksintaistelu, joka käydään rippituolia muistuttavassa ikkunattomassa toimistossa. Chazz Palminteri ja Kevin Spacey näyttelevät miltei toisensa laudalta eikä roolilistalla muutenkaan ole yhtään heikkoa lenkkiä: kaikki reagoivat nautittavin suorituksin Singerin tiukkaan ohjaukseen ja McQuarrien jäntevään tekstiin. Tummana, mutkikkaana ja atmosfääriltään rikkaana thrillerinä Epäillyt on lajinsa tyydyttävimpiä elokuvia vuosiin; vaikka juonen viimeinen yllätyskäänne olisikin tiedossa, elokuvassa riittää joka tasolla aineksia useampaankin katsomiseen.

– Philip Kempin (Sight and Sound, September 1995) ja muiden lähteiden mukaan ST