Clueless (1995)

Ohjaaja: 
Amy Heckerling
Henkilöt: 
Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd
Lisähenkilöt: 
pohjautuu Jane Austenin romaaniin Emma
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
S
Kesto: 
97 min
Teemat: 
JANE AUSTEN
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
90-luvun kuumin muoti löytyy Cluelessin (1995) garderoobista, minihameista karkkiväreihin. Amy Heckerlingin riemastuttavassa sovituksessa Jane Austenin Emmasta (1815) Alicia Silverstonen esittämä rikas tyttö Cher taitaa teinimaailman säännöt ja mallailee itsestään amorin apulaista ja muuntautumisleikin mestaria. Elokuvan lentäviin lauseisiin kuuluu mm. ikivihreä ”As if!”

"Hyvä on, sinusta tuntuu varmaan, että mitä, onko tämä Noxzema-mainos?" Cluelessin ensimmäiset vuorosanat. Juuri siltä minusta tuntui. Käsivarakamera huojui mielettömästi. Näimme Etelä-Kalifornian auringon hyväilemiä teinejä, ja minusta tuntuu, että mitä, onko tämä MTV-video?

Mutta kun Cher lausuu vuorosanansa, hän murtaa jään. Ei se Cher, joka voitti Oscarin. Cher, tämän elokuvan sankaritar. Hieman myöhemmin hän kertoo, että hän ja hänen ystävättärensä Dionne "ovat molemmat saaneet nimensä vanhojen laulajien mukaan, jotka tekevät nyt tietoiskuja". (Hän lisää: "Dionne on minun ystäväni, koska tiedämme molemmat, miltä tuntuu olla kadehdittuja.").

Clueless on välkky elokuva, jonka henkilöhahmot ovat mukana vitsissä. Cher (Alicia Silverstone) asuu kartanossa ja näyttää Cybill Shepherdiltä ja pystyy laukomaan ajatuksia kuten: "Miksi pitäisi oppia pysäköimään kun kaikkialla missä käyn on autojen pysäköijä?" Mutta hän höystää kommenttinsa satiirilla. Hän on yksi itsekeskeisimpiä henkilöhahmoja sitten Wayne's Worldin, ja kuitenkaan hän ei ole uhri, ja arvaamme, että hänestä tulee kova ja älykäs kuten isästään (Dan Hedaya).

Hänen isänsä on raskaan sarjan asianajaja. Useimmissa tämänkaltaisissa elokuvissa hän olisi epäsensitiivinen moukka. Ei tässä. Hän tietää, mitä on tekeillä, huolehtii tyttärestään, suojelee tätä ja ilmoittaa pojalle, joka tulee hakemaan tätä treffeille, että hän omistaa magnum-revolverin ja lapion, jos jotakin ikävää tapahtuu. Cheristä pitää huolta myös velipuoli (Paul Rudd) isän aikaisemmasta avioliitosta. Cher ja Dionne asuvat Beverly Hillsissä, jossa kärsivät opettajat herra Hall (Wallace Shawn) ja rouva Geist (Twink Caplan) antavat Cherille huonoja arvosanoja. Cher ei lannistu. Hän tietää, että onnelliset opettajat antavat hyviä arvosanoja ja uskottelee kummallekin opettajalle, että tällä on salainen ihailija.

Cherillä ei ole vakituista poikaystävää. Hän ylipuhuu Dionnen (Stacey Dash) auttamaan toivotonta uutta tyttöä Taita (Brittany Murphy) tulemaan suositummaksi. Bilestrategia: esitä että sinulla on hauskaa, teeskentele ettet huomaa kundia, josta olet kiinnostunut, naura ja tanssi paljon. Ja " paljasta välillä pintaa. Se saa kundit ajattelemaan alastomuutta, ja sitten he ajattelevat seksiä". Ohjaaja-käsikirjoittaja Amy Heckerling on tehnyt aikaisemmin mm. Fast Times at Ridgemont Highin (1982), joka on hyvin erilainen teinielokuva.

Alicia Silverstone ja Stacey Dash osaavat molemmat tuoda ilmi sen, etteivät heidän esittämänsä henkilöt ole pelkästään sitä, mihin heidän aivoton dialoginsa ja teinikuningatarkäytöksensä viittaa. Heidän viekas huumorinsa viittaa siihen, että he tekevät pilaa itsestään. ("Mitä teit koulussa tänään?" "Ajoin sisään violetit puukenkäni".) Heidän motiivinsa ovat pohjimmiltaan puhtaita. He haluavat auttaa Tai-parkaa, joka on "clueless". Heidän viimeisteltyään tämän kasvot ja asun ja varustettuaan tämän iskuneuvoilla Taista tulee suosittu, mutta ei kovin mukava. Siinä, miten tytöt suhtautuvat tähän kehitykseen, he tuovat ilmi eräitä hiljaisia oivalluksia. Heckerling kulkee satiirin ja pilkan välistä ohutta lankaa. Hän pysyttelee sillä varmasti, ja hänen dialoginsa on antologiatasoista.

– Roger Ebert (Roger.Ebert.com, July 19, 1995) AA 2.10.2014 – Jane Austen -filmatisoinnit olivat suosionsa huipulla samaan aikaan, ja kriitikot huomasivat kyllä Cluelessin tietoiset yhteydet Emmaan (1815).