Nico IV: Striptease-tyttö (1962)

Strip-tease
Maa: 
Ranska/Italia
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Kesto: 
98 min
Teemat: 
ANDY WARHOL 90 / NICO 80
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
ohj. Jacques Poitrenaud * pääosissa mm. Nico (a.k.a. Krista Nico), Jean Sobieski * musiikki: Serge Gainsbourg
Otteena Nicon uran alkutaipaleelta sarjassa nähdään Jacques Poitrenaud’n draama Striptease-tyttö (1962).

Draamallinen idylli tanssijattaresta, josta tulee striptease-esiintyjä. Kohtauksia Pariisin yöelämästä. Rytmiä ja viehätystä.

TARINA. – Kun rahoittaja tuo seurueeseen oman tyttöystävänsä upea saksatar Ariane eroaa pettyneenä balettiryhmästään, joutuu koville ja ryhtyy striptease-esiintyjäksi tukenaan ystävänsä Berthe ja tämän miesystävä Paul, ylellisen Crazy-nimisen yökerhon omistaja. Ariane on ujo ja peloissaan ja saavuttaa rahaa ja kuuluisuutta juuri siksi erittäin säyseällä riisuutumisnumerollaan. Rikas playboy Jean-Loup hullaantuu ylpeään ja välinpitämättömään Arianeen ja onnistuu viimein taivuttelemaan tämän rakastajattarekseen. Jean-Loup hemmottelee Arianea lahjoilla ja koruilla. Eräänä iltana mies vie Arianen maalle kotilinnaansa vanhempiensa ”arvioitavaksi”. Hillittömyydet ovat viemässä Jean-Loupilta perheensä kunnioituksen, ja hän on vaarassa menettää sen taloudellisen tuen. Jean-Loup julistaa nyt haluavansa naida Arianen mutta esittelee kuitenkin perheelleen valokuvia Arianesta stripparina. Järkyttynyt Ariane pakenee. Eräänä iltana Ariane heittää striptease-numeronsa aikana Jean-Loupille kaikki tämän lahjoittamat korut ja antaa Berthelle minkkiturkkinsa. Ariane palaa baletin kaidalle tielle.

ARVIOMME. – Elokuvan nimen taakse kätkeytyy oikea tapojen ja tunteiden näytelmä, jonka käsittelytapa todistaa hyvää makua ja lahjakkuutta. Striptease-miljöö asiaankuuluvine vaikuttavine esiintymisnumeroineen ja Pariisin yön aidot tapahtumapaikat (elokuvassa ei ole lavasteita) on erittäin hyvin maalattu. Todellista tunnetta tuovat esiin kohtaukset, joissa ovat vastanäyttelijöinä veistoksellisen kaunis Krista Nico ja Jean Sobieski, molemmat ensi kertaa päärooleissa. Erittäin kauniita kuvia pääkaupungista. Hullunkurisen parin muodostavat Renée Passeur rikkaana naisena ja Jean Tissier hänen vanhana ihailijanaan. Hauskan sympaattisia ovat Darry Cowl aloittelevan stripparin opettajana ja Dany Saval hänen innokkaana ystävänään. Perheneuvottelussa Alice Cocéa maalaa herkullisen muotokuvan ymmärtäväisestä porvarisnaisesta.

– Nimimerkki X.:n mukaan (Le Film Français 14.6.1963) AA 23.10.2010 – Muut arviot eivät olleet yhtä myönteisiä kuin ranskalaisen elokuva-alan lehden promootioteksti. Monthly Film Bulletinissa (June 1965, nimimerkki II) kirjoitettiin, että ”ranskalaiset ovat suoltaneet tällaista roskaa jo 30 vuotta ja amerikkalaiset vielä kauemmin”. ”Kuitenkaan elokuva ei ole omalla tasollaan epänautittava. Siinä on sujuvaa osaamisvarmuutta, ja vaikka striptease-numeroiden koneellinen luonne tekee elokuvan keskivaiheesta melko yksitoikkoisen, asiaa kompensoi Sigurdin käsikirjoituksen tervävyys ja Dany Savalin ja Darry Cowlin hyvä näyttelijäntyö. Pariisin harmaissa ulkokuvissa on oikeaa tunnetta”.