November (2017)

Ohjaaja: 
Rainer Sarnet
Henkilöt: 
Rea Lest, Jörgen Liik, Arvo Kukumägi
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Rainer Sarnet • kuvaus Mart Taniel
Maa: 
Viro/Puola
Tekstitykset: 
English subtitles
Kesto: 
115 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
DCP
Lisätieto: 
Andrus Kivirähkin kertomuksesta * vieraana Rainer Sarnet PÄIVITYS 10.10: Rainer Sarnetin vierailu elokuvanäytöksessä on valitettavasti peruuntunut.
Rainer Sarnetin November (2017) antaa kuvan tai vääristyneen peilikuvan 1800-luvun puolivälin maaseudun elämästä. Mustavalkoinen Marraskuu on poeettisen groteski runoelma varkaista, noidista, haltijoista ja irstailijoista, jotka toisinaan toimivat yhdessä itse Pirun kanssa… Ja kuitenkin kyseeessä on myös tarina tavoittamattomasta rakkaudesta. Pohjana oleva Andrus Kivirähkin romaani on suomennettu nimellä Riihiukko eli marraskuu.

Ohjaaja Rainer Sarnetin vierailu näytöksessä on valitettavasti peruuntunut.

 

Elokuvan Marraskuu tekijöiden inspiraationa olivat Johannes Pääsukesen, ensimäisen virolaisen elokuvantekijän valokuvat ja filmit. Tässä yksi näyte Pääsukesen valokuvasta 1913.

Andrus Kivirähkin romaani “Rehepapp ehk November” ilmestyi Virossa vuonna 2000. Kaisu Lahikainenin suomennus  “Riihiukko” 2002. Koko Teatteri esitti “Riihiukkoa” syksyllä 2007.

Voi sanoa, että Kivirähkin teos oli Suomessa aika tunnettu jo ennen Rainer Sarnetin filmatisoinnin esittämistä Helsingin Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla syyskuussa 2017.

Kirjailija antoi elokuvantekijöille täysin vapaat kädet, ja sen myötä “Rehepapp” kirjana ja “November” elokuvana ovat melko erilaisia taideteoksia. Mutta Kivirähkin alkuperäisen teoksen “henki” on elokuvassakin toki helposti tunnistettava.

Samoin kuin kirjassa seurataan elokuvassakin nimettömäksi jäävän virolaisen kylän elämää yhden marraskuun aikana, 18./19. vuosisadan puolivälissä, maaorjuuden aikana. Mutta molemmat, sekä kirja että elokuva, ovat allegoria Virosta kauan sitten ja tänään.

Rainer Sarnetin käsikirjoituksessa ja elokuvassa ei päähenkilönä ole ahne Riihiukko (elokuvassa Heino Kalm), vaan nuoret Liina (Rea Lest) ja Hans (Jörgen Liik).

Alusta lähtien näemme kratteja, ruttoa, horkkaa, ihmissutta ja muita kansantarinoiden hahmoja. Vanha Kehnokin näyttäytyy. Taikakonstit ovat sallittuja rakkaudessa ja varkaudessa. Joka perheessä on oma kratti… Kirkosta varastetulla kullalla voi iänkaiken ryypätä kievarissa, sillä kulta palaa aina salaa takaisin taskuun. Jeesus tuo. Ja jos rutto kävelee tupaan ja kysyy, kenet pitäisi jättää henkiin, huudamme kaikki kuorossa että minut!

Minna Saarinen kirjoitti “Novemberista” R&A festivaalin katalogissa 2017 (sivu 241):

“Rutto on makkara, jota ei syödä yksin. Eineksen yhteisöllisyyttä vain vahvistaa se, että yhden puraisu riittä tartuttamaan koko mantereen, pienestä kyläpahasesta nyt puhumattakaan.

Onkin varsin luonnollista, että uinuvan virolaiskylän asukkaat pukevat vaikka pöksyt päähän ja leikkivät kaksoisperseistä päättömyyttä, jotta epidemia pysysisi loitolla. Kolkuttelee surma sitten neidon tai vuohen vaatteissa.

Ja siihenpä luonnollisuudet saavat jäädä. Andrus Kivirähkin romaaniin perustuvassa, virolaisohjaajan Rainer Sarnetin Novemberissa kuolleet aterioivat elävien kanssa ja naiset juoksevat susina. Paholaista sumutetaan siinä missä perheenjäseniä, jos oma etu tai päähänpisto niin vaatii. Ehtoollisellekin jonotetaan, toimiihan öylätti takuuvarmana ammuksena – metsällä ei voi missata, kun pyssyssä on Jeesuksen verta ja lihaa.”

Kun Kivirähkin “Riihiukko” on kirjoitettu pilke silmäkulmassa ja huumorilla, elokuvassa Marraskuu löytyy enemmän tragikkaa ja myös runollisuutta. Ohjaaja Rainer Sarnet, kuvaaja Mart Taniel ja lavastaja Jaagup Roomet ovat luoneet vaikuttavan visuaalisen elokuvamaailman.

Hollywood Reporterin kriitikko John Defore kirjoittaa: “Mart Taniel´s fine monochrome lensing in general presents fantastic scenes with a matter-of-fact clarity that enambles Sarnet´s deadpan comedy; a score by Polish musician Jacaszek throws in just enough menacing electric guitar cues to raise the possibility that all this will end in real horror.”

Jaak Lõhmus

Rainer Sarnetin (1969)  pitkät näytelmäelokuvat: Kuhu põgenevad hinged (2007), Idioot (2011), November (2017)

Alkuperäisteos: Andrus Kivirähk, Rehepapp ehk November (Varrak, 2001). Suomennos: Kaisu Lahikainen, Riihiukko (Otava 2002).

 

Katso myös:

http://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/17697/sisukokkuvote

https://www.imdb.com/title/tt6164502/

https://www.rogerebert.com/reviews/november-2018