The Happy Prince (2018)

Ohjaaja: 
Rupert Everett
Henkilöt: 
Rupert Everett, Colin Firth, Emily Watson
Maa: 
Saksa/Belgia/GB/Italia
Tekstitykset: 
Ei tekstitystä
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
105 min
Teemat: 
KUUKAUDEN ELOKUVA
Kopiotieto: 
2K DCP
Irlantilainen kirjailija Oscar Wilde jäi aikakirjoihin elostelevana ja kärkäskielisenä dandyna, jonka elämässä riittää aineksia useampaankin elokuvaan. The Happy Prince (2018) keskittyy vankilasta juuri vapautuneen Wilden värikkään elämän ehtoopuoleen. Elokuva on brittinäyttelijä Rupert Everettin bravuuri. Pääroolin ohella hän on myös ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan.

Oscar Wilde -elokuva on näyttelijä Rupert Everettin henkilökohtainen projekti, jonka toteuttaminen kesti kymmenen vuotta. Everett on tuottanut ja ohjannut elokuvan ja luonnollisesti hän myös näyttelee sen pääroolin. The Happy Prince -elokuva alkaa vuodesta 1897, jolloin Oscar Wilde (1854–1900) vapautuu vankilasta, jonne hän on joutunut riettaan ja säädyttömän elämänsä vuoksi. Vankilatuomio ei kuitenkaan muuttanut Wilden epäsovinnaista käyttäytymistä.

Elokuvan nimi The Happy Prince juontuu Wilden lapsille suunnatusta tarinasta, joka käsittelee kärsimyksen kokemista ja sen ylittämistä. Oscar Wilden ja Happy Princen välillä on selviä yhteneväisyyksiä. Sekä kirjan prinssin että The Happy Prince -elokuvan päähenkilön viimeiset hetket olivat vähemmän onnellisia. Lopulta molemmat uhraavat itsensä suuremman hyvän vuoksi.

The Happy Prince syventyy Wilden tärkeimpään ihmissuhteeseen – häneen itseensä. Everettin elokuva on melankolinen muotokuva runoilijasta, joka on taiteilijan ja itsekeskeinen persoona. Everett ei toki ole ensimmäinen, joka on tuonut Wilden värikkään elämän valkokankaalle. Useimmat Wilde-elokuvat ovat kuitenkin jättäneet Wilden vankilatuomion jälkeisen elämän huomioimatta. Esimerkiksi Stephen Fry -elokuva Wilde (1997) keskittyy vain Oscarin ja hänen rakastajansa Lordi Alfred "Bosie" Douglasin jälleennäkemiseen Napolissa. Tämän puutteen Everettin The Happy Prince kuitenkin korvaa oivallisesti.

Everett tuo hienosti esille Wilden olennaisimmat piirteet: säkenöivän karisman, veitsenterävän ilmaisun sekä julkean ja rienaavan käytöksen. Aihe on tuttu Everettille, joka on esittänyt teatterissa runsaasti Wildea ja hänen kaltaisiaan roolihahmoja. Everett on näytellyt Wildea muun muassa irlantilaisen David Haren ohjaamassa näytelmässä The Judas Kiss sekä Wilden näytelmissä An Ideal Husband (1999) ja The Importance of Being Earnest (2012).

– Pasi Nyyssönen 1.12.2018