Eye in the Labyrinth (1972)

L'occhio nel labirinto
Ohjaaja: 
Mario Caiano
Henkilöt: 
Rosemarie Dexter, Adolfo Celi, Horst Frank, Sybil Danning, Alida Valli
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Mario Caiano
Maa: 
Italia/Monaco
Kesto: 
95 min
Teemat: 
USKOMATON ITALIA
Kopiotieto: 
35 mm
Lisätieto: 
English version
Mario Caianon Eye in the Labyrinth (1972) edustaa giallo-kauhujännityksen psykedeelistä laitaa. Salaperäiseen huvilaan keskitetty kadonneen rakastetun etsintä etenee Jorge Luis Borges -sitaatista sarjamurhiin ja LSD-visioihin. Kulttihenkinen tyylitaju hallitsee kerrontaa ja roolitusta: Alida Valli, Horst Frank, Sybil Danning, Adolfo Celi…

Elokuva esitetään osana Grande finale -yömaratonia 15.–16.12.

Eye in the Labyrinth on keskittynyt, mukaansatempaava giallo, vastakohta lajinsa enemmistölle jossa järjestä on luovuttu sensaatioiden ja tyylin hyväksi, mutta kyllä niitäkin riittää”, Todd Cauley kirjoitti Mezzanotte-blogin vuonna 2017 ilmestyneessä merkinnässä.

Mario Caianon elokuva alkaa siteeraamalla argentiinalaiskirjailija Jorge Luis Borgesin luonnehdintaa labyrintin olemuksesta. Unenomainen pako- ja murhakohtaus jättiläismäisen silmän valvomassa sokkeloisessa tilassa avaa tarinan. Julie (Rosemary Dexter) etsii kadonnutta psykoterapeutti-poikaystäväänsä. Johtolangat vievät Gerdan (Alida Valli) omistamalle rantahuvilalle, johon taiteilijat, kriminaalit ja narkomaanit ovat muodostaneet arkitodellisuudesta irrallaan elävän yhteisön. Ydinteemoiksi nousevat torjuttujen muistojen tavoittaminen ja sankarittareen joka suunnalta kohdistuvan miehisen katseen luomat jännitteet.

Tajunnallinen tai psykedeelinen ulottuvuus on piirre, joka erottaa italialaiset kauhutrillerit muun maailman dekkareista. Kun jo giallo-elokuvaperinteen alkuteoksiin kuuluva Mario Bavan La ragazza che sapeva troppo (1963) nosti sarjamurhamysteerin kokijaksi vahingossa pilveä polttaneen Agatha Christie -fanin, oli selvää, että nyt ei noudatettu salapoliisifiktion rationaalisimpia perinteitä vaan liikuttiin oudompien aistimusten jäljillä. 1970-luvulle tultaessa aineet olivat koventuneet. LSD kuuluu Eye in the Labyrinthin taidetta ja harhanäkyjä hapokkaasti yhdistävän estetiikan moottoreihin.

Jos brittiläissukuisen Rosemary Dexterin (1944­­–2010) nimi on jostain tuttu, niin todennäköisesti Vain muutaman dollarin tähden -westernin (1965) miesvaltaisista alkuteksteistä. Dexterin roolihahmo on avainhenkilö Sergio Leonen elokuvan maailmassa: huumehuuruisissa takaumissa esiintyvän naisen surullinen ja arvoituksellinen kohtalo on tehnyt Lee Van Cleefin ja Gian Maria Volontén esittämistä tappajista mitä he ovat, mutta kipeästä muistosta ei koskaan puhuta. Eye in the Labyrinthissa Dexter suoriutuu itseään etsivän naisen mutkikkaasta roolista ansiokkaasti, ympärillään tunnetummat kulttihahmot Adolfo Celi, Alida Valli, Sybil Danning ja Horst Frank.

Eye in the Labyrintin ohjannut Mario Caiano (1933–2015) kuului italialaisen elokuvan ahkeriin genrestä toiseen -ammattilaisiin, jotka jäävät historiankirjoissa huippunimien varjoon, vaikka tuotanto tarjoaa kiehtovia löytöjä. Caianon kohuttua keskitysleiridraamaa La svastica nel ventre (1977) ei ole koskaan esiitetty Suomessa, vaikka pääosaa esitti turkulaistaustainen Sirpa Lane.

– Lauri Lehtinen 15.12.2018