Habemus Papam (2011)

Vi har en påve!/We Have a Pope
Ohjaaja: 
Nanni Moretti
Henkilöt: 
Michel Piccoli, Nanni Moretti, Renato Scarpa, Margherita Buy, Jerzy Stuhr
Maa: 
Italia
Tekstitykset: 
English subtitles
Kesto: 
102 min
Teemat: 
NANNI MORETTI
Kopiotieto: 
35 mm
Habemus Papam (We Have a Pope, 2011) kertoo depressiosta kärsivästä ranskalaisesta kardinaalista (Michel Piccoli), joka nimitetään paaviksi vasten tahtoaan. Kriisi on niin vakava, että apuun kutsutaan psykoanalyytikko (Moretti).

Meillä on kaikilla omat mielikuvamme paavin valinnasta valkoisine savun tuprahduksineen. Nanni Moretti iskee komediassaan konklaavin ytimeen: melkein kaikki kärkiehdokkaat – ja heitä voi olla äänestyskierroksilla monia – ajattelevat, että kunhan se en ole minä. Liikaa vastuuta loppuiäksi, ei yksityisyyttä, eikä yhtäkään synnintekoa.

Katolisen kirkon johto on verrattain suppea. He ovat kaikki miehiä, mutta tulevat kaikkialta maailmasta – luultavasti heillä on myös kyvykkyyttä joka lähtöön, kun ovat näin pitkälle selvinneet, mutta paavin hommaan moni ajattelee, että hän ei ole se kaikkein arvokkain.

Äänestykset ovat jännittäviä, ehdokkaat vaihtuvat, ja lopulta valituksi tulee Melville, kompromissien kompromissi. Nanni Morettin näyttelijävalinta voisi tuskin olla osuvampi. Elokuvaa tehdessä 86-vuotias Michel Piccoli, yli 200 näytelmäelokuvan mies, on voittanut Cannesissa (1980), ja tehnyt ateisti Luis Bunuelin kanssa seitsemän filmiä (joista yhdessä näytteli markiisi de Sadea!).

Äänestysten jälkeen Vatikaanin puhemies voi mennä parvekkeelle lausumaan tärkeät sanat: Habemus Papam, meillä on paavi. Mutta sen sijaan, että olisi astunut Paavalin kirkon edustalla odottavan kansanjoukon eteen, Melville on haudannut kasvonsa käsiinsä. Hän ei pysty, ei kykene. Vatikaanin päättävät elimet ovat vuosisatojen aikana olleet pahoissa paikoissa, mutta tällä kertaa paikalle on kutsuttava psykoanalyytikko (jota ohjaaja Nanni Moretti näyttelee itse).

– Jari Sedergren 2018