I am Self Sufficient (1976)

Io sono un autarchico
Ohjaaja: 
Nanni Moretti
Henkilöt: 
Luciano Agati, Lorenza Codignola, Simona Frosi
Maa: 
Italia
Tekstitykset: 
English subtitles
Kesto: 
95 min
Teemat: 
NANNI MORETTI
Kopiotieto: 
16 mm
Moretti debytoi itseironisilla tarinoilla, joiden pääosia hän tulkitsi itse ”Michele Apicellan” nimellä, muotona ivaileva päiväkirja. Elokuvassa I Am Self Sufficient (Io sono un autarchico, 1976) Moretti esittää yksinhuoltajaisää, joka näyttelee kokeellisessa teatteriryhmässä. Amatööritekniikalla tehty elokuva oli yleisömenestys.

Nanni Moretin ohjaajanuran alkuajan elokuvat eivät olleet suuren luokan spektaakkeleita. Päinvastoin Io sono un autrachico kuvattiin yhden otoksen tekniikalla Super8-filmille. Tyylilaji satiiri salli villin menon ja hieman kulmikkaan, mutta epäilemättä kiinnostavan visuaalisen toteutuksen. Nanni Moretti tuotti, ohjasi, käsikirjoitti ja leikkasi oman elokuvansa.

Michele Apicella asuu Roomassa, asunnossa, jonka maksaa hänen isänsä. Michelellä on suuria perheongelmia. Näyttää siltä että avioliitto Silvian kanssa on ajautunut karille, tai paremmin sanoen Silvia on hylännyt hänet. Kun hänen poikansa Andrea ei osoita suurta kiinnostusta isäänsä kohtaan, tämä on keskittynyt näyttelemään paikallisessa kokeellisessa teatterissa.

Jos kohta kotiasiat ovat retuperällä, teatterissa ei mene oikeastaan sen paremmin. Teatterin johtaja, Michelen ystävä Fabio, on tyrannimainen johtaja, joka alinomaa nöyryyttää ja alistaa näyttelijöitään.

Jo tässä Moretti ensimmäisessä elokuvassa esillä ovat myöhemmälle uralle tyypilliset teemat: taiteellisen instituution johtamisen erikoisuudet, taiteellisen luomisprosessin käytännön ongelmat ja monia mutkia sisältävät parisuhdeasiat. Tästä kaikki alkoi.

– Jari Sedergren 2018