You Were Never Really Here (2017)

Ohjaaja: 
Lynne Ramsay
Henkilöt: 
Joaquin Phoenix, Judith Roberts (II), Ekaterina Samsonov
Tekstitykset: 
suom. tekstit (E)
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
89 min
Teemat: 
KUUKAUDEN ELOKUVA
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
Jonathan Amesin romaanista
Joaquin Phoenix tekee hengästyttävän intensiivisen roolin Lynne Ramsayn vahvassa elokuvassa You Were Never Really Here (2017). Cannesissa palkittu hallittu mestariteos kertoo entisestä sotilaasta, joka pelastaa työkseen nuoria tyttöjä pedofiiliringeistä. Ramsay on luodannut mielen pimeyttä ja kipeitä tuntoja aiemminkin kylmäävissä elokuvissaan Poikani Kevin ja Ratcatcher.

Nightvision-elokuvafestivaalien kautta Suomeen tullut Lynne Ramsayn trilleri You Were Never Really Here palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla sekä parhaasta käsikirjoituksesta että Joaquin Phoenixin (Mestari, 2012 ja Heri, 2013) esittämästä miespääosasta.

Ramsay tunnettiin aiemmin draamaohjaajana vahvassa Poikani Kevin -tarinasta (2011). Nyt vuorossa on Jonathan Amesin romaaniin perustuvan tarina traumaattisesta Joesta (Phoenix), joka asuu vanhan äitinsä kanssa ja tekee työkseen jäljitystä, toisin sanoen etsii kodistaan kadonneita tyttöjä.

Kotioloissa erityisen ystävällisen ja varsin huumorintajuisen Joen menetelmät työkeikoilla ovat varsin suoraviivaisia. Elokuvan tarinassa tämäkään ei ole riittää, sillä senaattorin värväyksestä Joe onnistuu asemoimaan itsensä niin pahaan salaliittoon, että siinä on henki vaarassa. Näiden toimintakohtauksien toteutuksessa Ramsay ohjaa varmanoloisesti, mutta häneltä onnistuu myös tunnelmointi.

Radioheadista tutun Jonny Greenwoodin elokuvamusiikki on vähintään yhtä hienoa kuin elokuvassa There Will Be Blood (2007).

– Jari Sedergren 2018