Oliver ja kumppanit (1988)

Oliver & Company
Ohjaaja: 
George Scribner
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
puhumme suomea
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
70 min
Teemat: 
LASTEN KANSSA LEFFAAN!
WALT DISNEY
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
animaatio Charles Dickensin romaanista Oliver Twist
Charles Dickensin romaaniin Oliver Twist löyhästi perustuva Oliver ja kumppanit (Oliver & Company, 1988) kertoo New Yorkin kaduille hylätystä kissanpennusta, joka sinnikkyydellään lunastaa paikkansa katukoirien jengissä. Jännitys kasvaa, kun Oliverin uusi omistaja Jenny kidnapataan.

1980-luvun puolivälin jälkeinen aika on ollut Disneyn studioille hyvää aikaa: studio on painottanut entistä enemmän näytelmäelokuviin, ja useat niistä ovat olleet kassamenestyksiä. Toisaalta myös pitkien animaatioiden valmistus on elpynyt: hankkeille nousi laajakantoinen suunnitelma, jonka mukaan tästä lähtien valmistettaisiin joka vuosi kokoillan piirroselokuva. Animaatiopuolella vireys on näkynyt myös siinä, että elokuvien yleisilme on piristynyt huomattavasti. Animaattoripolven nuortumisella, vanhojen taitureiden syrjäänvetäytymisellä on ollut ilmeisen elvyttävä vaikutus. 1980-luvun puolivälissä valmistunut Sherlock Holmes -pastissi Basil Hiiri, mestarietsivä oli virein Disney-animaatio vuosikymmeniin.

Samaa linjaa jatkaa myös Disneyn modernisointi Charles Dickensin klassikosta Oliver Twist, nimeltään Oliver ja kumppanit. Tarina on sijoitettu Disneylle ominaiseen tapaan eläinmaailmaan, koirien ja kissojen pariin - ulkoisesti elokuva kantaakin verrattain paljon muistumia mm. sellaisiin töihin kuin Kaunotar ja Kulkuri ja Lupsakkaat luppakorvat. Kerronnaltaan Oliver ja kumppanit ei kuitenkaan noudattele kovinkaan paljon noiden elokuvien helmasyntinä ollutta pikkusievyyttä, vaan on hyvinkin vauhdikas ja toiminnallinen. Elokuva on sijoitettu nykypäivän Yhdysvaltoihin New Yorkin metropoliin. Oliver on heitteille jätetty kissanpoikanen, joka löytää uuden ystäväpiirin laitapuolen kulkijoista, pikkuvarkaan kanssa yhteen lyöttäytyvästä koirajoukosta. Sakissa Oliver oppii suurkaupungin kovat lait ja selviytymisen jalon taidon: lopussa löytää vieläpä oman, kauniin kodin ja hellän emännän.

1980-luvun pitkille Disney-animaatioille on ollut luonteenomaista se, etteivät ne enää noudattele studion piirroselokuvia pitkään vaivannutta turhaa herttaisuutta. Näkemykset ovat nykyaikaisia, animaatiot ovat alkaneet seurata aikaansa. Oliverissa ja kumppaneissa se näkyy mm. siinä, että miljöitä on muutettu realistisemmiksi ja henkilöhahmojen mustavalkoisuutta, yksioikoisuutta on lievennetty. Toki konnat ovat yhä konnia, mutta moderneja sellaisia. Oliver ja kumppanit -elokuvan kerronnassa on svengiä: elokuva saavuttaa sen suurkaupungin sykkeen, rytmin, johon pyrkiikin. Paikoin tosin langetaan vanhakantaiseen siloitteluun ja siirappimaisuuteen, mutta enimmältään Oliver ja kumppanit etenee vetävästi. Sen eläinhahmoissa on persoonallisuutta, ja parhaimmillaan juoni kulkee hyvinkin kiinteästi - tosin Disneylle ominainen äärimmäinen dramaattisuus on edelleen läsnä. Se näkyy etenkin Oliverin ja kumppaneiden loppuratkaisuun liittyvässä takaa-ajossa.

Myös animaatiotyö on verrattain hyvää. Alussa se vaikuttaa tosin liiankin siloiselta, mutta mukaan tulee virkistävää karheutta. Eläinten persoonallistamisessa on Oliverin ja kumppaneiden suurin ansio - totuttuun tapaan ihmiset jäävät niiden rinnalla huomattavasti värittömämmiksi. Henkilöhahmojen ulkomuodosta voi vetää muistumia varhempiin Disney-töihin, mutta kokonaisuus toimii silti: sitä voi pitää eräänlaisena kunnianosoituksenakin. Tämä kelpo animaatioelokuva on virkistävä yllätys esimerkiksi samoihin aikoihin ensi-iltansa saaneeseen Don Bluthin Maa aikojen alussa -työhön verrattuna.

– Sauli Pesosen mukaan (Kaleva 17.12.1989) AA 1993