The Killing of a Sacred Deer (2017)

Ohjaaja: 
Yorgos Lanthimos
Henkilöt: 
Nicole Kidman, Colin Farrell, Barry Keoghan
Maa: 
GB/Irlanti/USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
121 min
Teemat: 
JATKOAIKA
Kopiotieto: 
2K DCP
Lobsterin jälkeen Yorgos Lanthimosin elokuvalta The Killing of a Sacred Deer (2017) saattoi odottaa melkein mitä tahansa – silti se yllätti. Uutuus on edellistä synkempi, raadollinen ja mustaakin mustemmalla twistillä kerrottu utopistinen draama tilanteesta, jonka keskiössä on Sofian valintaa muistuttava dilemma. Pääosissa nähdään Colin Farrell sekä Nicole Kidman avioparina ja vanhempina syvien kysymysten äärellä.

Kreikkalainen ohjaaja Yorgos Lanthimos opittiin tuntemaan pari vuotta sitten huumorin pitoisella komedialla The Lobster. Elokuva osoittautui kansainväliseksi menestykseksi ja erityistä huomiota kiinnitti Oscar-ehdokkaaksi päässyt käsikirjoitus, jonka takana olivat Lanthimos ja Efthymis Filippou.

Sama kaksikko on asialla, kun valkokankaille saapui mystiikkaa ja synkkyyttä uhkuva The Killing of a Sacred Deer, joka osoittaa, että edellinen menestys ei ollut onnenkantamoinen. Uusi elokuva sai parhaan käsikirjoituksen palkinnon tällä kertaa Cannesissa.

The Killing of a Sacred Deer -elokuvan keskushahmot on sydänkirurgi Steven perheineen. Vaimokin on menestyvä silmälääkäri, joten perhe on varakas kaikilla mittapuilla mitattuna. Steven on eräänlainen isähahmo 16-vuotiaalle, ei aivan tavalliselle Martinille, joka on menettänyt oman isänsä. Ystävyksien suhde kuitenkin menee vinoon, kun molempien perheet esitellään. Martin saa nimittäin päähänsä yrittää naittaa Stevenin omalle äidilleen. Ja jos Steven ei suostuisi, Martin uhkaa tätä ja tämän perhettä kauheilla, yliluonnollisilla asioilla.

Colin Farrellin ja Nicole Kidmanin tapaiset huippunäyttelijät sopeutuvat mainiosti suoraviivaiseen ja niukkaan tyyliin, joka kehystää itse tarinaa, jossa asiat ovatkin sitten hieman monimutkaisempia.

- Jari Sedergren 2018