Thor: Ragnarok (2017)

Ohjaaja: 
Taika Waititi
Henkilöt: 
Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
131 min
Teemat: 
TAIKA WAITITI
Kopiotieto: 
DCP
Lisätieto: 
Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvista
Waititin matka Hollywoodin on alkanut makeasti, ja huumorinsa ansiosta Thor: Ragnarökin (2017) voidaan lukea lajityyppinsä parhaimmistoon. Waititin kyydissä myös Sam Neil on saanut elokuvasta cameo-roolin. Suurin yllättäjä Waititin näyttelijöistä on kuitenkin Julian Dennison, joka on hetken kuumin uusiseelantilainen teini mutanttiroolissaan Firefist (Deadpool 2).

Huom! Elokuvan toimitusvaikeuksien vuoksi esitämme ensimmäisen näytöksen (ti 28.8.) paikalla Taika Waititin aikaisemman elokuvan Hunt for the Wilderpeople (2016). Näytökseen pääsee samalla lipulla. Jälkimmäinen näytös elokuvasta järjestetään normaalisti. Pahoittelemme muutosta!

 

Taika Waititi (s. 1975) on tullut tunnetuksi Uuden-Seelannin kauniiseen luontoon sijoittuvista pienimuotoisista ja koskettavista komedioistaan, joten päätös hypätä Marvelin sarjakuvarymistelyjatko-osan puikkoihin voi näyttää kummalliselta täyskäännökseltä uralla. Thor: Ragnarök kuitenkin pursuaa Waititille ominaista itsetietoista huumoria ja värikylläistä kuvausta. Sen sijaan, että konglomeraatin tuotantokoneisto olisi napannut ohjaajan liekaansa, on hän onnistunut painamaan teokseen oman kädenjälkensä ja tuomaan tuoreen tuulahduksen uhkaavan tunkkaiseksi käyneeseen sarjakuvasankarien maailmaan.

Thor: Ragnarök on järjestyksessä jo viides elokuva (tai kuudes, jos mukaan lasketaan lyhyt vierailu vuoden 2016 Doctor Strangessa), jossa Chris Hemsworth esittää Mjolnir-vasaraa heiluttavaa asgardilaista ukkosenjumala Thoria. Mukana ovat vanhoista tutuista kasvoista myös Loki (Tom Hiddleston) ja Hulk (Mark Ruffalo), jotka värvätään mukaan estämään ennusteiden Ragnarök, maailmanlopun taistelu, joka vie mukanaan kaiken elämän. Elokuvan alussa tulidemoni Surtur pitää Thoria vankinaan ja paljastaa kammottavan suunnitelmansa yhdistää kruununsa Ikuiseen liekkiin, syösten Asgardin synkkyyden syövereihin. Thor onnistuu kuitenkin kaatamaan hirviön ja viemään tämän kruunun, estäen tuomiopäivän kellojen soinnin. Tai niin Thor ainakin kuvittelee.

Thorin isä Odin (Anthony Hopkins) paljastaa ennen kuolemaansa karmivan salaisuuden: perhepiiriin kuuluu vielä yksi lapsi. Esikoinen Hela (Cate Blanchett) on ollut visusti vangittuna tämän voimien kasvettua liian suuriksi ja ahneuden syövytettyä ajatukset. Odinin päästessä hengestään Hela vapautuu vankilastaan, kurmoottaa Thoria sekä Lokia ja kaappaa Asgardin valtaansa. Kaikki toivo näyttää menetetyltä.

Kauas kotoaan kimmonnut Thor aloittaa matkansa takaisin hulvattoman Grandmasterin (Jeff Goldblum) hallitsemalta jäteplaneetta Sakaarilta. Täällä ukkosenjumala törmää vanhaan ystäväänsä Hulkiin sekä Scrapper 142 (Tessa Thompson) –nimellä kulkevaan palkkasoturiin, joiden kanssa hän aloittaa matkansa takaisin Asgardille. Elokuva ottaakin muodokseen eräänlaisen intergalaktisen ”road movien”, jossa tovereiden veljellinen naljailu ja koominen kompurointi kulkevat käsi kädessä maailmanlopun tunnelmien kanssa. Makeaa ja suolaista kaikissa sateenkaaren väreissä, kuten vain korkeimman luokan blockbusterit voivat tarjota.

Elokuvaa moukaroi eteenpäin elokuvamusiikin säveltäjien ehdottomaan eliittiin kuuluvan, Devo-yhtyeestä tutun, Mark Mothersbaughin sankarillinen ääniraita. Javier Aguirresaroben kuvaus tuo luonnetta ja painoa välillä naurettavuuksiin asti maalauksellisiin taistelukohtauksiin.

– Joel Aaltonen 2018