Ohukainen ja paksukainen

Ohjaaja: 
James Parrott
Henkilöt: 
Stan Laurel ja Oliver Hardy
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
S
Kesto: 
84 min
Teemat: 
LASTEN KANSSA LEFFAAN!
YSTÄVÄNPÄIVÄ ORIONISSA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Kaikki pielessä (The Perfect Day, 1929, 20 min), Yöpöllöt (Night Owls, 1930, 21 min), Kun kissa on poissa (Helpmates, 1932, 22 min) ja Piano (The Music Box, 1932, 21 min)
Elokuvakomedian ikonisimmat ystävykset Stan Laurel ja Oliver Hardy tunnetaan Suomessa nimellä Ohukainen ja Paksukainen. Koosteessa nähtävä piano palkittiin Oscarilla. Riemastuttava lyhytelokuvanäytös sopii myös lapsille!

Perfect Day /Kaikki pielessä

Yhdysvallat 1929. Tuotanto: Hal E. Roach Studios / Laurel and Hardy Series. Tuottaja: Hal Roach. Ohjaus: James Parrott. Leikkaus: Richard Currier. Tarina: Hal E. Roach ja Leo McCarey. Tarinan kehittely: H.M. Walker. Musiikki [1936 levitysversio]: Marvin Hatley, Nathaniel Shilkret ja Le Roy Shield. Näyttelijät: Stan Laurel, Oliver Hardy, Edgar Kennedy (kihtiä poteva Edgar-setä), Kay Deslys (rouva Hardy), Isabelle Keith (rouva Laurel), Harry Bernard, Clara Guiol (ystävällisiä naapureita). Levitys: M-G-M. 2 kelaa. Laurelin ja Hardyn opus 35.

Kaikki pielessä toteutettiin alun perin puhe-elokuvaksi synkronisoitujen äänilevyjen kanssa esitettäväksi. Vuoden 1936 uusintalevitysversioon valmistettiin ääniraita, johon oli lisätty Marvin Hatleyn, Nathaniel Shilkretin ja Le Roy Shieldin musiikkia.

Kauniina sunnuntaiaamuna Laurelit ja Hardyt valmistautuvat piknik-retkeen. Voileipien valmistus, sedän paketoitu jalka, vikuroiva auto, vilpittömän ystävälliset naapurit ja lähellä oleva syvä mutakuoppa tarjoavat ainekset "täydelliseen päivään".

Night Owls / Yöpöllöt

Yhdysvallat 1930. Tuotanto: Hal E. Roach Studios / Laurel and Hardy Series. Tuottaja: Hal Roach. Ohjaus: James Parrott. Kuvaus: George Stevens. Leikkaus: Richard Currier. Tarina: Leo McCarey. Tarinan kehittely: H.M. Walker. Äänitys: Elmer R. Raguse. Alkumusiikki: Marvin Hatley ja Harry von Tilzer. Näyttelijät: Stan Laurel, Oliver Hardy, Edgar Kennedy (partioiva poliisi), Anders Randolph (poliisipäällikkö), James Finlayson (hovimestari Meadows), Harry Bernard, Charles McMurphy ja Baldwin Cooke (poliiseja). Alkuperäinen levitys: M-G-M. 2 kelaa. Laurelin ja Hardyn opus 4

Elokuvasta tehtiin neljä 4-kelaista levitysversiota: espanjalainen, ranskalainen, italialainen ja saksalainen.

Poliisi Edgar Kennedy on riitaantunut päällikkönsä kanssa koska hän ei ole onnistunut selvittämään murtovarkauksien sarjaa. Hän yllättää Laurelin ja Hardyn yöllä nukkumassa puistonpenkillä mutta lupaa auttaa heitä, jos he murtautuvat päällikön taloon ja antavat hänen pidättää heidät. Elokuva kasvaa todelliseksi baletiksi talon muurin, ovien ja ikkunoiden kanssa.

Helpmates / Kun kissa on poissa

Yhdysvallat 1932. Tuotantoyhtiö: Hal E. Roach Studios / Laurel and Hardy Series. Tuottaja: Hal Roach. Ohjaus: James Parrott. Kuvaus: Art Lloyd. Leikkaus: Richard Currier. Käsikirjoitus: (vuoro-sanat): H.M. Walker. Musiikki: Le Roy Shield ja Marvin Hatley. Näyttelijät: Stan Laurel, Oliver Hardy, Blanche Payson (rouva Hardy). Alkuperäinen levitys: MGM.  2 kelaa. Laurelin ja Hardyn opus 59.

"Kun kissa on poissa, hiiret alkavat vilkuilla puhelinmuistiota." Vaimo on tulossa odotettua aikaisemmin kotiin, ja Laurelin on tultava Hardyn avuksi siivoamaan taloa, jossa on pidetty "villit, villit juhlat". Yksi Laurelin ja Hardyn kiistattomista mestariteoksista. Mieletön tapahtumasarja kehittyy vääjäämättömän johdonmukaisesti kohti loppuratkaisua.

The Music Box / Piano / Muuttomiehet pulassa

Yhdysvallat 1932. Tuotantoyhtiö: Hal E. Roach Studios / Laurel and Hardy Series. Alkuperäinen levitys: MGM. Tuottaja: Hal Roach. Ohjaus: James Parrot. Kuvaus: Walter Lundin ja Len Powers. Leikkaus: Richard Currier. Vuorosanat: H.M. Walker. Äänitys: James Greene. Musiikki: Le Roy Shield, Francis Scott Key, Marvin Hatley ja Harry Graham. Pääosissa: Stan Laurel, Oliver Hardy, Billy Gilber (professori Theodore von Schwarzenhoffen), William Gillespie (pianonmyyjä), Charlie Hall (postinkantaja). 3 kelaa. Laurelin ja Hardyn opus 61.
 
"Laurel ja Hardy päättivät jäsentää koko taloutensa uudelleen. He kokosivat koko 3 dollarin 80 sentin omaisuutensa ja ryhtyivät liikemiehiksi." Kuuluisimmasta elokuvastaan, tarinasta pianon raahaamisesta pitkin jyrkkiä portaita, Laurel ja Hardy palkittiin ainoalla saamallaan Oscarilla. "Keskussymbolina toimivat portaat antavat elokuvalle sen myyttisen voiman: se on 'Sisyfoksen myytti komiikan alueella', toteaa Raymond Durgnat.

– AA 1991