Scottish Sing-Along: Sunshine on Leith (2013)

Ohjaaja: 
Dexter Fletcher
Henkilöt: 
Paul Brannigan, George Mackay, Kevin Guthrie
Maa: 
GB
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
100 min
Teemat: 
SCOTLAND THE WHAT?
SING-ALONG
Lisätieto: 
sing-along-tekstitys • skottilais-suomalaisbändi Poverty Bar esiintyy näytöksen alussa • liput 8 / 6 / 3 € tulevat myyntiin 18.12.
The Proclaimers -yhtyeen kappaleiden ympärille rakennettu Sunshine on Leith (2013) on aurinkoinen musikaali. Näytöksen alussa esiintyy suomalais-skotlantilainen The Proclaimers -coverbändi. Tapahtuma on toteutettu yhteistyössä Suomi-Skotlanti yhdistyksen kanssa.

Sunshine on Leith on musikaali, joka perustuu The Proclaimers -yhtyeen lauluihin. Pohjoislontoolaisen Dezter Fletcherin ohjaama tarina kertoo kahdesta nuoresta skottilaisesta sotilaasta, jotka palaavat perheidensä luokse Afganistanin sotareissun jälkeen.

Sopeutumisongelmat sodan maailmasta arjen elämään ovat tietysti suuria, eikä varsinkaan työllisyystilanteen hankaluus edesauta sitä, vaikka väliaikaista työtä löytyykin. Ongelmia on myös mentaalipuolella, varsinkin sodassa vammautuneet kaverit aiheuttavat syyllisyyttä omasta hyvinvoinnista. Hankalia ovat myöskin ihmissuhteiden ja varsinkin seksuaalisuuden palauttaminen sotareissua edeltävälle (normaalille) tasolle tai vaikkapa perheen salaisuuksien aukeneminen juuri silloin, kun niistä ei haluaisi tietää.

Vaikka asiapitoista tavaraa on pohjalla varsin paljon, elokuvan musikaaliluonne ei syvennä näitä raskaalla tavalla, vaan kepeys säilyy. Näyttelijät selviävät rooleistaan hyvin, etenkin kun ottaa huomioon, että he myös laulavat esityksensä itse.

Varsinkin Edinburghin ystävät saavat nauttia erinomaisesta kaupunkikuvauksesta. Myös musiikin tekijäyhtye The Proclaimers näyttäytyy alun kohtauksessa poistumassa tanssien paikallisesta pubista vuoden 2013 kuosissaan. Kappaleista, joiden sovitus eroaa jonkin verran levytetyistä versioista, esiin kohoavat erityisesti lopun "I'm Gonna Be (500 Miles)" and "Letter from America". Komeita joukkoesiintymisiä ovat koreografisesti myös ”Over And Done With” ja ”Oh Jean”. Koko perheen kelpaa niitä lauleskella.

– Jari Sedergren 2017