God's Own Country (2017)

Ohjaaja: 
Francis Lee
Henkilöt: 
Josh O'Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones
Maa: 
GB
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
104 min
Teemat: 
HELSINKI PRIDE 2018
JATKOAIKA
Kopiotieto: 
2K DCP
Francis Leen varma esikoisohjaus God's Own Country (2017) on ravisteleva ja latautunut tarina kahden tyystin erilaisen ihmisen kohtaamisesta, jolle Pohjois-Englannin karun kaunis maisema antaa puhuttelevat raamit. Lammastilalla työskentelevä töykeä Johnny (Josh O’Connor) saa apurikseen sympaattisen Gheorghen (Alec Secareanu), romanialaisen keikkatyöläisen. Ennakkoluulot hiertävät, mutta siitä huolimatta miesten välille syntyy vahva yhteys.

God’s Own Country sai nopeasti leiman »brittien Brokeback Mountain». Yhtymäkohdat Ang Leen ohjaamaan suosikkielokuvaan ovat ilmeiset: kaksi komeaa miestä tuntee vetoa toisiinsa lammaspaimenhommien ohessa ylevissä maisemissa. Francis Leen Sundancessa palkittu esikoisohjaus sijoittuu kuitenkin nykypäivään, ja siinä on brittityyliin enemmän rosoa.

Vanhempiensa farmilla työskentelevä Johnny Saxby (Josh O’Connor) on melko epämiellyttävä tyyppi. Ainoa harrastus on dokaaminen ja uhittelu paikallispubissa, ja ihmissuhteeksi riittää pikapano maatalousnäyttelyn lomassa.

Isä-Saxbyn sairastuessa farmille joudutaan palkkaamaan apuri, romanialainen Gheorghe (Alec Secareanu). Johnnysta tulee entistä pahantuulisempi, kun hänen krapula-aamujaan on todistamassa ulkopuolinen. Omille kotiseuduilleen ikävöivä Gheorghe sen sijaan näkee vielä elämän arkisen kauneuden, ja hän on valmis näyttämään sen myös Johnnylle.

Leen herkkä elokuva pureutuu niihin ahtaisiin muotteihin, joihin monet miehet joutuvat itsensä sovittamaan. Harmaan ja sinisen väreissä kylpevässä elokuvassa on melankoliaa, mutta myös lupaus rakkaudesta, joka luo toivoa karuimmillekin syrjäkylille.

- Marjo Pipinen (31. R&A -festivaalin katalogissa)